streda 2. apríla 2008

Idea PROJEKTU 365.


O PROJEKTE 365 (prevzaté z blogu od Petja24 – do slovenčiny preložila Palvinka )
Našla sa jedna dobrá duša (za čo jej veľká vďaka), ktorá preložila text z tohto odkazu....
Takže niečo málo o projekte 365
Ľudia často popisujú, ako im „celý život prebehol pred očami!, keď prežijú nejakú traumatickú udalosť.
Keď začal Taylor McKnihgt fotiť každý deň, v januári 2004, netušil, že projekt nebude iba spomienka na celý rok, ale že mu tiež pomôže ujasniť si, čo je v jeho živote dôležité. Či už to boli jeho vzťahy, kariéra, jeho zmysel pre módu, zaznamenávanie každého dňa vo fotografii vytvorilo bohatú obrazovú históriu jeho života.. a navyše sa stal lepším fotografom! Teraz keď je uprostred druhého kola požiadali sme Taylora, aby nám o tom niečo napísal. Prečítajte si ako a prečo začať tvoriť vlastnú fotografickú históriu.
PREČO SA DO THO PUSTIŤ?
Dennodenné fotografovanie je veľký záväzok s veľkým prínosom.
Tu je pár dôvodov prečo sa do toho pustiť:
- predstavte si mať možnosť nahliadnuť späť do ktoréhokoľvek dňa roku a pripomenúť si čo ste robili, koho ste stretli, čo ste sa naučili... (často zistíme, že len ťažko si spomenieme čo sme robili včera alebo minulú noc, a nie to ešte celý minulý rok!)
- váš celoročný fotoalbum bude úžasnou dokumentáciou vašich ciest a úspechov, vašich účesov a priateľstiev. Čas beží prekvapujúco rýchlo.
- každodenné fotografovanie z vás urobí lepšieho fotografa. Dennodenné používanie vášho fotoaparátu vás naučí poznať jeho umenie i limity. Zlepšíte sa v kompozícii záberov, začnete sa zaujímať o svetlo a budete omnoho kreatívnejší, keď budete nútený prísť s niečím novým každý jednotlivý deň.

PÁR TIPOV AKO NA TO...
1. berte so sebou fotoaparát naozaj všade áno, všade. Urobte z toho zvyk. Do obchodu, kde bežne nakupujete, do reštaurácie, na party, do práce, do školy. Idete do kina? Urobte snímok s fotoaparátom, väčšina z nich vie fotiť. Pokiaľ máte jeden z tých mini fotoaparátov, nemáte žiadny dôvod nemať ho vo vačku stále. A pokiaľ nie, foťáky v telefóne sú pre vás ideálnym východiskom.
2.urobte to tak, aby zdieľanie vašej fotky bolo naozaj ľahké môžete si urobiť vlastný blog a potom pre každú fotku vytvoriť nový príspevok, alebo ešte jednoduchšie je použiť nejaký web orientovaný na zdieľanie fotiek. Ideálny je napríklad http://flickr.com/ , http://www.fotolog.com/ alebo http://www.photoblog.com/. Pokiaľ si nájdete jednoduchý a rýchly spôsob, bude Vás to stáť menej úsilia a bude vás to viac baviť.
3. obmieňajte svoje témy pokúste sa zachytiť celodenné udalosti v jednej fotografii. Pustite sa do fotografických experimentov. Urobte fotku niekoho, s kým ste sa práve zoznámili, niečoho čo ste po prvý krát skúsili alebo toho, čo ste sa práve naučili. Vyfoťte to, čo vás rozosmialo a nezabudnite aspoň raz za mesiac odfotiť seba, aby boli zaznamenané aj zmeny vás samotných.
4. rozprávajte príbeh využite príspevkov na blogu alebo popisky fotky k tomu, aby ste vysvetlili čo sa vlastne odohráva na jednotlivých fotografiách. Ako moc vám ten obed chutil? Čo vás prinútilo vyfotiť toho cudzinca? Pomôže vám to zapamätať si a tiež tí ktorí si budú vaše obrázky pozerať, lepšie pochopia prečo ste urobili práve takúto fotku. Nie je nutné písať príliš, stačí trochu dokresliť fotku.
5. neprestávajte, nech sa deje čokoľvek toto je asi najdôležitejšia rada zo všetkých... Budete unavený každodenným fotením. Niekedy aj budete uvažovať o tom, že to vzdáte. Nerobte to! Výsledné dielo stojí za tú námahu. Pripomeňte si váš hlavný dôvod, prečo ste do toho išli.. Budú dni, keď vám nič nebude pripadať dosť zaujímavé na fotku a dni, keď si poviete, že ste nerobili nič zaznamenaniahodného. Aj vtedy je ale niekde okolo vás úžasný záber, ktorý chce byť vyfotený. Vyjdite von z domu, choďte na prechádzku. Alebo zostaňte vo vnútri a len sa poobzerajte okolo. Vyfoťte niečo, čo má pre vás osobnú hodnotu. Odfoťte interiér vášho domu, nech máte doklad o tom ako sa mení váš vkus v priebehu času. Vyfoťte čokoľvek, len neprestávajte. Hovorte o projekte aj svojím priateľom a zapojte ich tiež doň. Ich povzbudzovanie vám pomôže vytrvať!
6. pridávajte fotky včas a často, naplánujte si svoj postup, pridávajte fotky minimálne jeden krát týždenne, aby ste sa nezavalili spätným blogovaním, to môže byť ubíjajúce.. Ideálne je pridávať fotky každý deň, alebo aspoň každý druhý. Znovu opakujeme, venujte nejaký čas príprave a vymysleniu ozaj ľahkého a rýchleho postupu, aby pridávanie fotiek bolo jednoduché a nie zdľhavé...


Žiadne komentáre:

Ražná tehlička z lievito madre

  Ražná tehlička z lievito madre Pri krmení LM som rozmýšlala, aký chlebík upečiem zo zostávajuceho kvásku (bolo mi ho ľuto vyhodiť)...väčši...