pondelok 15. októbra 2018

Pšenično-ražný chlebik s hrachovou kašou (kváskový)


Rozkvasíme si kvások:  
1 PL kvásku  
160 g vody  
140 g ražnej chlebovej  

Dobre rozmiešame a necháme kysnúť 10-12 hod. 1pol.lyžicu si odložíme do pohára a dáme do chladničky a ostatný kvások použijeme na chlebík.  

Ostatné suroviny: 
400 g hladkej múky T650 
200 g hladkej múky 00 
asi 300 g vody
 (odporúčam prilievať,lebo záleží od hustoty použitej hrach.kaše) 
18 g soli 
 5 g rasce 
2 PL uvarenej hrachovej kaše  

Všetko spolu dobre vymiesime 10 min (pokiaľ máme kuch. robota, tak ho určite použite :-)  ).
Cesto preložíme do naolejovanej misky a necháme 30 min odpočívať. Potom cesto v miske poprekladáme a necháme odpočívať 30 min...toto opakujeme 3-krát. Vytvarujeme si bochník,   ktorý dáme kysnúť do ošatky po dobu 2-3 hod.(napr. v kuchyni na kuch. linke :-))  


Alebo kysnutie v chladničke: 
Po vymiesení, prekladaní a vytvarovaní bochníka, ktorý dáme do ošatky, necháme ošatku s cestom na kuch. linke (zakrytú pod foliou) kysnúť 1 hod. Potom preložíme do chladničky a necháme kysnúť min. 6 hod. 
Táto metóda sa hodí, keď chodíme do práce a časovo nám to nevyhovuje :-) Mne sa veľmi osvedčila a chlebíky sa mi začali dariť... :-) 

Dáme si ohriať rúru na 230 stupňov, spolu aj s plechom , na ktorom budeme chlebík piecť. Na dno rúry dáme vodu v hrnčeku, aby sa nám zároveň zaparila rúra.Po vykysnutí vyklopíme chlebík na plech a pečieme 10 min pri teplote 230 stupňov. Potom vyberieme hrnček s vodou a teplotu znížime na 170 stupňov a ďalej pečieme 30 min.  Chlebík krájame až po vychladnutí....                                             

Dobrú chuť...







Žiadne komentáre:

Ražná tehlička z lievito madre

  Ražná tehlička z lievito madre Pri krmení LM som rozmýšlala, aký chlebík upečiem zo zostávajuceho kvásku (bolo mi ho ľuto vyhodiť)...väčši...