streda 26. decembra 2018

Chlebík "šitý na mieru" pre Lucku :-)

Keď mi dcéra zavolala, či jej podarujem kvások, tak som sa veľmi potešila. Jej včerajšia návšteva sa zmenila aj na kurz kváskovania 😀 Je skvelou maminou naších troch vnúčeniec (2 ročného Janíčka a 3 mesačných dvojičiek Jakubka a Hanky) a má môj obdiv, že sa rozhodla popri ostatných aktivitách (napr. výroba domácich syrov a masla ) aj piecť domáci kváskový chlebík...veď ,čo by sme neurobili pre dobro svojej rodiny...
Tak medzi kŕmením dvojíčiek sme miesili, kysli a tvarovali chlebík...preto, že ešte nemá ošatku a chlebík sme nestihli upiecť, bolo ho treba pripraviť aj na 1,5 hod. cestu  domov, tak sme ho vložili do misky, do ktorej sme dali papier na pečenie...doma si ho už iba preložila do horúceho rímskeho hrnca ( spolu s papierom a bez preklápania)  a vyšiel jej vynikajúci a aj chutný...som zástancom toho, že čím je jednoduchšia práca s chlebíkom, tak tým je  krajší a chutnejší a preto už žiadna autolýza , žiadne prekladanie cesta...


Ak niekto začína a má rímsky hrniec, jánsku misu, liatinový hrniec, tak prikladám  jednoduchý recept na chlebík  "šitý na mieru". Recept je prispôsebený na rímsky hrniec,priemer 27 cm, pri inej nádobe, si trebať recept upraviť.   Recept si môžete rôzne upravovať, zmeniť múky, pridať semiačka, uvarený zemiak, uvarenú zeleninu (napr. mrkvu), usmaženú cibuľku, alebo cesnak, škvarky, slaninu atď: 


Rozkvas:
100g ražnej chlebovej múky
100g vody
1pl ražného kvásku

V mise dobre premiešame a necháme kysnúť v teple asi 
8-12 hodin  ( záleží od tepla v miestnosti)


Cesto:
400g pšenične hladkej múky 00
220-240g vody(treba si prilievať)
1čl soli
1čl mletej rasce  ( komu rasca nevadí, tak si môže dať celú)

K vykysnutému rozkvasu pridáme ostatné suroviny a dobre zamiesime  a necháme kysnúť asi 2 hodiny.  ( cesto sme neprekladali a už sme si ho vôbec nevšímali, lebo vôbec nebol naň čas :-) ale kto chce, môže každych 30 min cesto preložiť...  . )



Po dvoch hodinách si vykysnuté cesto preložime na pomúčenú dosku , cesto trošku roztiahneme do tvaru štvorca , rohy proležime do stredu, vznikne nam menší štvorec a znovu preložíme rohy do stredu a potom si vytvarujem bochník podľa tvaru ošatky a hrnca v ktorom budeme piecť ( dcéra má rímsky hrniec okrúhly priemer 27 cm) . Do ošatky si vložím papier na pečenie (kvôli lepšej a bezpečnejšej manipulácii s cestom pri prekladaní do horúceho hrnca) a vložíme vytvarovaný bochník, spojmi dolu a to preto, lebo chlebík nebudeme preklápať do hrnca, ale iba ho preložíme s papierom.  Ošatku vložíme do microténovéj tašky ( ja som si kupila vačší box aj s vrchnákom na hračky v TEDI ,aby sa mi tam vošli aj väčšie ošatky)  a necháme kysnúť asi 1,5 hodiny.   
Rímsky hrniec si vložíme do studenej rúry a zapneme na 30 min / 240 stup. Po tejto dobe hrniec vyberieme preložíme cesto aj s papierom na pečenie ( NEPREKLÁPAME) , hrniec prikryjeme a pečieme 30 min / 240 stup.   Potom chlebík vyberieme z hrnca, dáme dolu papier a naspäť vložíme do rúry na 10 min / 200 stup...Chlebík necháme vychladnúť ...

...a toto je prvý dcérin chlebík ( cestovateľ)  ...



Super pomocníci na pečenie chleba...hlavne pre začiatočníčky, kde si chlebík pekne udrží tvar a chuť upečeného chlebíka je nenahraditeľná...ako z hlinenej pece...



Žiadne komentáre:

Ražná tehlička z lievito madre

  Ražná tehlička z lievito madre Pri krmení LM som rozmýšlala, aký chlebík upečiem zo zostávajuceho kvásku (bolo mi ho ľuto vyhodiť)...väčši...