utorok 1. januára 2019

Príprava kvásku Lievito-Madre 2...."10.dňový"

Na jeho prípravu budeme potrebovať: 

  •  pohár ...odporúčam 1 litrový a väčší  
  • múka (polohrubá pšeničná, chlebová alebo ražná, špaldová. celozrnná)... (odporúčam polohrubu pšeničnú ) 
  • čistá voda 


Postup:




1. deň


           200g múky (všetky druhy)
                                                                          100g voda
  
Múku zmiešame s vodou. Voda môže byť z vodovodu, ale treba dať pozor na chlór.  Odporúčam nechať v takom prípade odstáť.  Vytvarujte guľu, vložte do čistého pohára nastrihnite na povrchu krížik a uzatvorte bavlnenou látkou alebo gázou...(nepoužiť žiadny uzáver,alebo foliu aj keď sme spravili dierky) cirkulácia vzduchu je v tejto fáze veľmi dôležitá...
Nádobu umiestnime v miestnosti kde je teplota 22-28 stup. bez prievanu


2.deň 

                   kvások iba skontrolujem...


3.deň 

             
100g kvásku ( ostatný vyhodiť,alebo použiť do cesta)
                                       100g múky
                                        50g vody

 Kvások musíme nakrmiť(  znamená to,že musíme nakŕmiť naše kvasinky a bakterie a vytvorenie nových) Všetko spolu zmiešame, vložíme do čistého pohára (pri umývaní nepoužijeme žiaden čistiaci prostriedok,iba horúcu vodu) , narežieme krížik, uzatvorte bavlnenou látkou alebo gázou...necháme odpočívať napr. na kuch.linke.


4.deň 


             100g kvásku ( ostatný vyhodiť,alebo použiť do cesta)
                                             100g múky
                                               50g vody

Všetko spolu zmiešame, vložíme do čistého pohára (pri umývaní nepoužijeme žiaden čistiaci prostriedok,iba horúcu vodu) , narežieme krížik, uzatvorte bavlnenou látkou alebo gázou...necháme odpočívať napr. na kuch.linke.


5.deň 



             
100g kvásku ( ostatný vyhodiť,alebo použiť do cesta)
                                       100g múky
                                         50g vody

Všetko spolu zmiešame, vložíme do čistého pohára (pri umývaní nepoužijeme žiaden čistiaci prostriedok,iba horúcu vodu) , narežieme krížik, uzatvorte bavlnenou látkou alebo gázou...necháme odpočívať napr. na kuch.linke.



6.deň  

            
100g kvásku ( ostatný vyhodiť,alebo použiť do cesta)
                                       100g múky
                                         50g vody

Všetko spolu zmiešame, vložíme do čistého pohára (pri umývaní nepoužijeme žiaden čistiaci prostriedok,iba horúcu vodu) , narežieme krížik, uzatvorte bavlnenou látkou alebo gázou...necháme odpočívať napr. na kuch.linke.

7.deň 

     
Od tohto dňa budeme kvások krmiť dva krát ,RÁNO a VEČER...
                       
 100g kvásku ( ostatný vyhodiť,alebo použiť do cesta)
                                       100g múky
                                         50g vody

Všetko spolu zmiešame, vložíme do čistého pohára , narežieme krížik, uzatvorte bavlnenou látkou alebo gázou...necháme odpočívať napr. na kuch.linke.


8.deň



        
Kŕmime dva krát  RÁNO a VEČER:
                         
100g kvásku ( ostatný vyhodiť,alebo použiť do cesta)
                                       100g múky
                                         50g vody

Všetko spolu zmiešame, vložíme do čistého pohára (pri umývaní nepoužijeme žiaden čistiaci prostriedok,iba horúcu vodu) , narežieme krížik, uzatvorte bavlnenou látkou alebo gázou...necháme odpočívať napr. na kuch.linke.  V tejto fáze by nám mal kvások zdvojnásobiť objem za 4 hodiny od nakŕmenia...

9.deň 

      
kvások nakŕmime :
                              100g kvásku ( ostatný vyhodiť,alebo použiť do cesta)
                              100g múky
                                50g vody

Všetko spolu zmiešame, vložíme do čistého pohára  , narežieme krížik, uzatvorte bavlnenou látkou alebo gázou...necháme odpočívať napr. na kuch.linke 4 hodiny, aby zdvojnásobil objem.  Bavlnenú látku vymeníme za pevný uzáver -viečko, nádobu uzavreme a dáme do chladničky (4-8 stupňov). Teraz máme už kvások vhodný na pečenie...pokiaľ nebudeme z kvásku piecť, tak ho musíme každých 5-6 dní nakŕmiť...


Ked chceme piecť, tak deň vopred odoberieme do misky z materinského kvásku 100g kvásku, pridám 50 g vody, 100g múky, poriadne vypracujeme kvások a zavriem a na kuchynskej linke nechám kysnúť kým zdvojnásobý objem. Zo zostatku ktorý nám zostal v pohári,si zoberieme 100g a nakrmíme ako obyčajne 50 g vody a 100 g múky, necháme podkysnúť asi 4 hod na kuch.linke a dáme do chladničky. (zvyšok 50g vyhodíme alebo primiešame do cesta).Znovu budeme mať v chladničke 250g materského kvásku na ďalšie pečenie...tento postup stále opakujeme... Keď nebude kvások pracovať ako má, tak ho môžeme ozdraviť pridaním 25 g medu. Ak by sme nepiekli často, tak treba kvások každých 10 dní nakrmiť...
         

zdroj...net,odborná literatúra  , web

7 komentárov:

Míša povedal(a)...

Dobrý den a ten kvásek když nakrmime dáme do lednice smíchaný a nebo zase děláme kuličku??děkuji

JanulaC povedal(a)...

Keď už máme kvások hotový (po 9 dňoch) tak Po nakŕmení urobíme gulicku dáme do pohára uzavrieme a necháme 3-4hodiny na teple a potom dáme do chladničky kde nám vydrží 7dní bez kŕmenia ..

RichardS povedal(a)...

Dobry den. Kvaskujem uz dlhsiu dobu a aj ked som s raznym kvaskom spokojny a pouzivam ho na pecenie chleba aj vsetkeho ostatneho, vratane sladkeho, rad by som vyskusal nieco nove. Niesom na fb ani v ziadnej "skupine", ale teraz som sa dostal k LM kvasku a vasemu postupu, ako si ho vyrobit. Vo svojom prvom postupe ste pouzili aj med a vyroba trvala celkovo dlhsie, ako pri tomto 10 dnovom. Su pri peceni z tohto druheho kvasku nejake citelne rozdiely? Chystam sa vy robit si LM kvasok a rad by som ten "naj". :-)
Med v prvom postupe ma urcite svoje opodstatnenie, no v tomto druhom postupe ho neuvadzate. Je to len pre skratenie celeho procesu alebo to ma aj iny dovod? Vopred dakujem za odpoved.

JanulaC povedal(a)...

Med sa pridáva ako štartér ale v tomto recepte nebol .. Recept mam preložený z talianskej stránky od pekara. Odporúčam vám k príprave tento, lebo je časovo menej náročný a rozdiel v nich nieje žiadny Veľmi bude záležať od aktivity kvásku po 10 dňoch .. Pokiaľ bude pracovať slabo tak sa kvások ešte prikrmuje ďalej pár dní... Pri príprave LM sa snažte dodržiavať teplotu .. Ak budete potrebovať poradiť kľudne napíšte ..

Katka povedal(a)...

Dobry den Janka. Som prave v tretom dni pripravy LM kvasku. Ale take uzasne bubliny ako vy ani zdaleka nemam. Kvasok som trpezlivo dnes dokrmila. Mam trpezlivo cakat a dokrmovat? Zosilnie? Alebo mu mam nejako pomoct? Teplota prostredia je okolo 23-24 stupnov celzia. Dakujem za vas cas a radu. Aj za postup. :) mam skusenosti len s raznym kvaskom. :)

Unknown povedal(a)...

Ďakujem, super!

Anonymný povedal(a)...

dobrý deň,
kvások LM som založila včera, do rána som na ňom nič nepostrehla, žiadnu výraznú zmenu, v byte mám okolo 22 C.
Ďakujem

Ražná tehlička z lievito madre

  Ražná tehlička z lievito madre Pri krmení LM som rozmýšlala, aký chlebík upečiem zo zostávajuceho kvásku (bolo mi ho ľuto vyhodiť)...väčši...