štvrtok 13. februára 2014

Biely pšeničný chlieb (kváskový)...








Rozkvasíme si kvások:
  • 1 PL kvásku
  • 170 g vody
  • 150 g pšeničnej hladkej múky 00 alebo chlebovej
Dobre rozmiešame a necháme kysnúť 10-12 hod. 1pol.lyžicu si odložíme do pohára a dáme do chladničky a ostatný kvások použijeme na chlebík.

Ostatné suroviny:

  • 600 g hladkej múky 00
  • asi 270 g vody
  • 18 g soli
  • 5 g rasce
 Všetko spolu dobre vymiesime 10 min (pokiaľ máme kuch. robota, tak ho určite použite :-)  ).Cesto preložíme do naolejovanej misky a necháme 30 min odpočívať. Potom cesto v miske poprekladáme a necháme odpočívať 30 min...toto opakujeme 3-krát.
Vytvarujeme si bochník,  video TU
 ktorý dáme kysnúť do ošatky po dobu 2-3 hod.(napr. v kuchyni na kuch. linke :-))

Alebo kysnutie v chladničke:
Po vymiesení, prekladaní a vytvarovaní bochníka, ktorý dáme do ošatky, necháme ošatku s cestom na kuch. linke (zakrytú pod foliou) kysnúť 1 hod. Potom preložíme do chladničky a necháme kysnúť min. 6 hod. Táto metóda sa hodí, keď chodíme do práce a časovo nám to nevyhovuje :-)
Mne sa veľmi osvedčila a chlebíky sa mi začali dariť... :-)

Dáme si ohriať rúru na 230 stupňov, spolu aj s plechom , na ktorom budeme chlebík piecť. Na dno rúry dáme vodu v hrnčeku, aby sa nám zároveň zaparila rúra.Po vykysnutí vyklopíme chlebík na plech a pečieme 10 min pri teplote 230 stupňov. Potom vyberieme hrnček s vodou a teplotu znížime na 170 stupňov a ďalej pečieme 30 min.  Chlebík krájame až po vychladnutí....
                                            Dobrú chuť...

1 komentár:

Unknown povedal(a)...

Zatiaľ najkrajší a najlepší chlieb aký som upiekol , ďakujem za recept

Ražná tehlička z lievito madre

  Ražná tehlička z lievito madre Pri krmení LM som rozmýšlala, aký chlebík upečiem zo zostávajuceho kvásku (bolo mi ho ľuto vyhodiť)...väčši...