pondelok 2. augusta 2010

KOMBUCHA-čínska čajová huba


V jednom bio-obchode v Nitre som si kúpila túto zázračnú hubu... Kombuchu... dúfam, že prospeje môjmu telu, ale aj duchu...  :-D 



Potrebujete:

- kultúru kombuchy

- kombuchový nálev asi 100ml 

- nádobu na varenie

- nádobu zo skla (podľa možnosti so širším otvorom)

- tkaninu prepúšťajúcu vzduch

- gumičku a sitko na čaj

- 70 gramov cukru na 1 liter vody

- 5 gramov čierneho, zeleného alebo bylinkového čaju



Príprava nápoja:


(váhové údaje sa vzťahujú na jeden liter vody)

1. Vodu v hrnci privedieme do varu a odstavíme.

2. Do vody nasypeme čaj:
- 1 až 2 čajové lyžičky (5 g) čierneho alebo bylinkového čaju - necháme vylúhovať na 10 - 15 minút. Zelený čaj (to isté množstvo) necháme vylúhovať na 3 - 5 minút.

3. Čaj precedíme cez sitko do pripravenej sklenej v ktorej chceme kombuchový nápoj pripravovať.

4. Do ešte horúceho čaju pridáme 70 - 90 g bieleho cukru a miešame, kým sa cukor úplne nerozpustí. Ak namiesto cukru použijeme med, tak ho pridáme až do vychladnutého čaju.

5. Čaj necháme vychladnúť tak, aby bol vlažný (20 - 25° C).

6. Prilejeme asi 1dl kombuchového nálevu z predchádzajúceho kvasenia.

7. Kombuchovú kultúru vložíme do pripraveného čaju.

8. Otvor kvasnej nádoby prikryjeme gázou, ľanovým plátnom alebo detskou plienkou a pomocou gumičky upevníme tak, aby sa do kvasnej nádoby nedostal prach a žiaden hmyz (vínne mušky).

9. Kvasnú nádobu postavíme na pokojné, teplé miesto. Dôležitý je čerstvý vzduch a teplo. Svetlo nie je potrebné. Prudké slnečné svetlo jej škodí.

Necháme stáť asi 8 - 10 dní. Potom pokračujeme takto :

10. Čistými rukami vyberieme kultúru z kvasnej nádoby.

11. Hotový nápoj scedíme a nalejeme do fliaš.

12. Usadeninu necháme v kvasnej nádobe, no približne raz za 4 týždne ju vylejeme a nádobu vypláchneme horúcou vodou. Kultúru opatrne prepláchneme pod tečúcou vlažnou vodou a znovu vložíme do kvasnej nádoby.

13. Asi 10 % hotového nápoja musí zostať v kvasnej nádobe na okyslenie novej dávky čaju, ak umývame aj kvasnú nádobu, nalejeme toto množstvo naspäť do umytej kvasnej nádoby.

14. Ak nevypijeme všetok nápoj naraz, uložíme fľaše s hotovým nápojom na chladné miesto.

15. Prípravu ďalšieho kvasenia začíname znovu od čísla 1.

Dôležité je pri akomkoľvek kontakte s kultúrami a nápojom dodržiavať maximálne možnú hygienu!!!

Image hosted by servimg.comImage hosted by servimg.com

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

jani a ake ma účinky?

JanulaC povedal(a)...

Janka...tuto na nástenke je o nej všetko... http://diskuse.dama.cz/diskuse.php?d=20829

Ražná tehlička z lievito madre

  Ražná tehlička z lievito madre Pri krmení LM som rozmýšlala, aký chlebík upečiem zo zostávajuceho kvásku (bolo mi ho ľuto vyhodiť)...väčši...