Google Website Translator Gadget

nedeľa, 5. septembra 2010

Slivkový lekvár


Prvý krát som vyskúšala postup prípravy lekváru v elektrickej rúre /našla som na nete/ a už ho ani inak nebudem robiť!!!

Suroviny:

  • 5 kg sliviek bez kôstok
  • 1 kg kryštálového cukru
  • 125 ml octu

Postup:

Slivky som zomlela na mäsovom mlynčeku /dajú sa aj rozmixovať/. Pridala som cukor a ocot. Dobre to spolu premiešať. Zmes vyliať na vyšší plech, alebo pekáč a dať do rúry na 200 stupňov. Keď začne lekvár vrieť, tak teplotu stiahnuť na 150 stupňov a variť 2-3 hod. Záleží od druhu sliviek a podľa toho, aký chceme mať lekvár hustý...Já som lekvár, asi každých 30 min pomiešala....Ešte horúci dať do pohárikov, dobre uzavrieť a otočiť "hore dnom". Ja som poháriky ešte zabalila do utierky. Takto som to nechala vychladnúť...

Lekvár má krásnu farbu a vynikajúcu chuť !!!



Chilly papričky v olivovom oleji


Kto si chce nechať tieto pálivé papričky v čerstvom stave , tak ich stačí nakrájať /ale môžu byť aj celé/ na malé kolieska a dať ich do malého pohára / napr. od tatarskej/ a zaliať kvalitným olivovým olejom. Dobre uzavrieť a dať do chladničky... ale POZOR!!!... so všetkým, s čím prídu papričky do styku, je ŠTIPĽAVÉ, tak odporúčam dosku na krájanie sklenú, alebo krájať na taniery .

Image hosted by servimg.comImage hosted by servimg.com

Alma-paprika v oleji


Suroviny:

  • Alma-paprika
  • mrkva -  na kolieska
  • cibuľa-tiež na kolieska
  • bobkový list, celé čierne korenie, celé nové korenie


Nálev:

...pôvodne som chcela vyskúšať nový, z netu, ale som uvarila osvedčený, ktorý robím už roky...   

  • 2 l vody
  • 1 šálka /250 ML/  kryštálového cukru
  • 1 šálka  octu
  • 1 "Deko"
  • olej

Do pohárov na dno dám korenie, bobkový list, koliesko mrkvy a cibuľu triedam s paprikou, pokiaľ nieje pohár plný.

Všetky suroviny na nálev spolu uvarím. Najlepšie jeden deň vopred.  S hotovým nálevom zalejem nakladanú papriku. Dobre uzavriem a sterilizujem 35 min pri 85 stupňoch. Milovníkom pikantnej zeleniny prajem dobrú chuť!!!

Image hosted by servimg.comImage hosted by servimg.com