sobota 14. novembra 2009

"Drapáky"


Velmi oblúbený slaný koláčik, ktorý sa  u nás  pečie k polievkám zo strukovín. Fotopostup som slúbila mojej super kamarátke Kvetke-Floranke, ale určite bude inšpirovať aj ostatné kucharinky.

Suroviny:
  • 1,5 kg uvarených zemiakov
  • asi 600g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 1 pl soli
  • rozpustená bravčová masť
Postup:

Zemiaky sa uvaria v šupke, najlepšie jeden deň vopred, aby boli dobre vychladnuté.Zemiaky ušúpeme a pomelieme na mäsovom mlynčeku, alebo postrúhame najemno. Pridáme vajce, sol a múku a spracujeme hustejšie cesto. Množstvo múky záleží od druhu zemiakov.


 Toto množstvo cesta je na dva plechy "drapákov", preto si ho rozdelíme na dva bochníky a ukážem Vám dva spôsoby tvarovania "drapákov"... Základom, je urobenie rolády...


 Cesto si rozválame na pás, asi 30 cm široký /na dlžke nezáleží/ a hrubke cesta 0,5 cm. Celý pás potrieme rozpustenou masťou.


 Potreté cesto zrolujeme do dlhej rolády...

Prvý spôsob tvarovania drapákov:



 ...ktorú začneme od kraja rozválkavať na hrúbku asi 1 cm...


 Rozvalkanú roládu narájame na obdľžničky 5 cm široké, do ktorých urobíme nožom ešte dva zárezy...


 Drapáky uložíme na plech a ešte dobre potrieme masťou a dáme piecť. Pečieme pri 210 stup. asi 25 min. , ale treba pečenie sledovať!!!


Druhý spôsob tvarovania drapákov:



 Roládu nakrájame na 1,5 cm kúsky...

 ...ktoré položíme reznou stranou na pomúčenú dosku...

 ...a dlaňou roztlačíme na hrúbku asi 0,7 cm....

 Dáme na plech a dobre potrieme masťou a pečieme pri 210 stup. asi 25 min.





Image hosted by servimg.comImage hosted by servimg.com

Žiadne komentáre:

Ražná tehlička z lievito madre

  Ražná tehlička z lievito madre Pri krmení LM som rozmýšlala, aký chlebík upečiem zo zostávajuceho kvásku (bolo mi ho ľuto vyhodiť)...väčši...