streda 4. novembra 2009

Zemiakovo-kváskový chlebík



U nás obľúbený chlebík....a tu je recept:

  •   350ml kvásku
  • 100ml pochúťkovej smotany /alebo kefíru/
  • 150ml vody
  • 350g hladkej múky 00
  • 100g ražnej-vyráškovej múky
  • 50g pšen. celozrnnej múky
  • 2 pl oleja
  • 2 čl soli
  • 2 čl chlebového korenia / rasca, koriander, fenikel/
  • 2 uvarené zemiaky
  • 1/4 čl droždia
    Postup:
    Suroviny spracujeme v miske, alebo v domácej pekárni a necháme asi 1 hod kysnúť.
    Potom cesto prenesieme na pomúčenú utierku alebo vložíme do múkou vysypanej chlebovej ošatky. Miesto múky môžeme použiť kukuričnú krupicu či múku, otruby, pražené sezamové semienka alebo ľanové semienka. Necháme prikryté podkysnúť 2 hodiny.

    Poslednú polhodinu kysnutia si zapneme trúbu na maximum (250 °C) a vložíme do nej rímsky hrniec aj s vrchnákom (nenamáčame ho vopred). Zahrievame 30 minút. Potom nádobu vyberieme, do horúcej nádoby vložíme cesto posypanou časťou nahor (môžeme podsypať trochou múky, aby sa neprilepilo k nádobe), zakryjeme vrchnákom a pri maximálnej teplote pečieme 30 minút. Po uplynutí doby znížime teplotu na 230 °C, vrchnák dáme dolu a nezakryté pečieme ďalších 15 minút.
    Chlieb po upečení vyberieme a necháme poriadne vychladnúť na mriežke.

    Image hosted by servimg.comImage hosted by servimg.com

    Žiadne komentáre:

    Ražná tehlička z lievito madre

      Ražná tehlička z lievito madre Pri krmení LM som rozmýšlala, aký chlebík upečiem zo zostávajuceho kvásku (bolo mi ho ľuto vyhodiť)...väčši...