Google Website Translator Gadget

streda, 1. januára 2014

Kváskový chlieb z kvásku "Štefan"

Napriek tomu, že "Štefan" (tak som pokrstila kvások, lebo som si ho založila na 2.sviatok vianočny) bol lenivý a nechcelo sa mu kváskovať, tak som neodolala a zamiesila som z neho chlebík a takúto nádheru vyčaroval a chutí tiež vynikajúco...



Recept:
Spolu dobre vymiešame a necháme 10-12 hodín kysnúť(napr. na kuch. linke). Doba záleží od teploty v miestnosti.
Keď máme kvások oživený (jeho objem sa zdvojnásobil), tak si z neho odložíme 1PL do pohárika s viečkom a dáme do chladničky. Tento si oživíme na prípravu druhého chlebíka. V chladničke ho môžeme skladovať aj 5 dní.

Do zvyšku kvásku pridáme :
  • 700g hladkej múky T 650,
  • 100g grahamovej múky 
  •  450 g vody, 
  • 20 g soli 
  • 1 PL rasce.
Miešame 10 min. (Ja používam svoju ETU  :-) )  Necháme 2 hod kysnúť.
Po kysnutí vytvarujem bochník. Ak máme ošatku, tak dáme kysnúť do nej po dobu 1,5 -2 hodiny.  Pečieme na plechu 30 min pri 200 stupňoch a potom 20 min pri 180 stupňoch.  

1 komentár:

Miroslav Kimlička povedal(a)...

krásny chlebík...