Google Website Translator Gadget

streda, 21. októbra 2009

Pšeničný chlebík s ražným kváskom

Recept:

  • 600g kvásku / recept TU /
  • 650g hladkej pšenič. múky 00
  • 330g vody
  • 1,5 čl soli
  • 1 čl cukru
  • 3/4 čl droždia
Postup:

Suroviny spracujeme v miske, alebo v domácej pekárni a necháme asi 1 hod kysnúť. Pokial budete chlebík piecť na plechu, tak treba pridať ešte 200g hladkej múky a 1/4 čl droždia, aby bolo cesto hustejšie.
Potom cesto prenesieme na pomúčenú utierku alebo vložíme do múkou vysypanej chlebovej ošatky. Miesto múky môžeme použiť kukuričnú krupicu či múku, otruby, pražené sezamové semienka alebo ľanové semienka. Necháme prikryté podkysnúť 2 hodiny.

Poslednú polhodinu kysnutia si zapneme trúbu na maximum (250 °C) a vložíme do nej rímsky hrniec aj s vrchnákom (nenamáčame ho vopred). Zahrievame 30 minút. Potom nádobu vyberieme, do horúcej nádoby vložíme cesto posypanou časťou nahor (môžeme podsypať trochou múky, aby sa neprilepilo k nádobe), zakryjeme vrchnákom a pri maximálnej teplote pečieme 30 minút. Po uplynutí doby znížime teplotu na 230 °C, vrchnák dáme dolu a nezakryté pečieme ďalších 15 minút.
Chlieb po upečení vyberieme a necháme poriadne vychladnúť na mriežke.

Image hosted by servimg.comImage hosted by servimg.com

1 komentár:

Tatter povedal(a)...

Krásny chlieb. Pokúsim sa to čoskoro a dáme vám vedieť