streda 21. októbra 2009

Zemiakový chlebík z rímskeho hrnca


Recept:
  • 720 g hladkej múky 00
  • 80 g ražnej-vyráškovej múky
  • 80 g uvarených zemiakov
  • 480 g vody
  • 1 a 3/4 čl droždia
  • 15 g soli
  • rasca, fenikel, aníz
Postup:  Suroviny spracujeme v miske, alebo v domácej pekárni a necháme asi 1 hod kysnúť.

1.spôsob pečenia v rímskom hrnci:... cesto prenesieme na pomúčenú utierku alebo vložíme do múkou vysypanej chlebovej ošatky. Miesto múky môžeme použiť kukuričnú krupicu či múku, otruby, pražené sezamové semienka alebo ľanové semienka.  Necháme prikryté podkysnúť 2 hodiny.
Poslednú polhodinu kysnutia si zapneme trúbu na maximum (250 °C) a vložíme do nej rímsky hrniec aj s vrchnákom (nenamáčame ho vopred). Zahrievame 30 minút. Potom nádobu vyberieme, do horúcej nádoby vložíme cesto posypanou časťou nahor (môžeme podsypať trochou múky, aby sa neprilepilo k nádobe), zakryjeme vrchnákom a pri maximálnej teplote pečieme 30 minút. Po uplynutí doby znížime teplotu na 230 °C, vrchnák dáme dolu a nezakryté pečieme ďalších 15 minút.


        2.spôsob pečenia v rímskom hrnci/ktorý používam ja/: Rímsky hrniec namočíme celý do studenej vody na 30 min. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku avytvarujeme bochník, ktorý dáme do rímskeho hrnca... uzavrieme a  vložíme do studenej rúry. Nastavíme 210 stup. a pečieme 1 1/2 hod. Počas zahrievania rúry nám chlebík v hrnci pekne ešte nakysne 15 min. pred koncom pečenia hrniec odokryjeme, aby sme mali chrumkavú kôrku.

Chlieb po upečení vyberieme a necháme poriadne vychladnúť na mriežke.

Image hosted by servimg.comImage hosted by servimg.com

1 komentár:

Rimskyhrniec.sk povedal(a)...

Dobrý deň, zapáčil sa nám Váš recept na pečenie chleba v rímskom hrnci, radi by sme s Vami nadviazali spoluprácu, prosím napíšte nám na adresu: info@rimskyhrniec.sk Ďakujeme!

Ražná tehlička z lievito madre

  Ražná tehlička z lievito madre Pri krmení LM som rozmýšlala, aký chlebík upečiem zo zostávajuceho kvásku (bolo mi ho ľuto vyhodiť)...väčši...