Cesto:
- 500 g polohrubej múky
- štipka soli
- 1 prášok do pečiva
- 4 žľtky
- 1 margarín
- 150g práškového cukru
- 1 kg jabľk / nastrúhaných/
- 1 čl škorice
- 1 vanilka
- sneh zo 4 bielkov + 150g práš. cukru
Postup:
Do misy si dáme suroviny na cesto a dobre premiešame a vytvarujeme dva bochníky / 1/3 a 2/3 /. Dáme do chladničky. (1/3 odporúčam dať do mrazničky, lebo sa bude strúhať).
Pripravíme si plnku: Jablká očistíme a nastruháme...šťavu vytlačíme, aby sme nemali spodné cesto vlhké. Z bielkov si vyšlaháme sneh, do ktorého zašlaháme práškový cukor.
Na plech , vystlaný papierom na pečenie, dáme rozvalkané vačšie cesto. ( Ja ho natieram ešte lekvárom, ale nemusí sa dať...) Rozložíme rovnomerne jablká, ktoré posypeme škoricou a vanilkovým cukrom. Na jablká natrieme sneh a na ten nastrúhame odloženú 1/3 cesta. (Aby sa cesto dobre strúhalo, tak ho dávam do mrazničky). Koláč pečieme pri 160stupňoch asi 30 min.
Dobrý je na druhý deň, ale u nás sa zje ihneď :-)
Dobrú chuť!!!


Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára