Google Website Translator Gadget

nedeľa 25. októbra 2009

"Jablkové pité" alebo "Barónkine rezy"


Cesto:
  • 500 g polohrubej múky
  • štipka soli
  • 1 prášok do pečiva
  • 4 žľtky
  • 1 margarín
  • 150g práškového cukru
Plnka:
  • 1 kg jabľk / nastrúhaných/
  • 1 čl škorice
  • 1 vanilka
  • sneh zo 4 bielkov + 150g práš. cukru

Postup:
 Do misy si dáme suroviny na cesto a dobre premiešame a vytvarujeme dva bochníky /   1/3 a 2/3  /. Dáme do chladničky. (1/3 odporúčam dať do mrazničky, lebo sa bude strúhať).

Pripravíme si plnku:  Jablká očistíme a nastruháme...šťavu vytlačíme, aby sme nemali spodné cesto vlhké. Z bielkov si vyšlaháme sneh, do ktorého zašlaháme práškový cukor.

  Na plech , vystlaný papierom na pečenie, dáme rozvalkané vačšie cesto. ( Ja ho natieram ešte lekvárom, ale nemusí sa dať...) Rozložíme rovnomerne jablká, ktoré posypeme škoricou a vanilkovým cukrom. Na jablká natrieme sneh a na ten nastrúhame odloženú 1/3 cesta. (Aby sa cesto dobre strúhalo, tak ho dávam do mrazničky).  Koláč pečieme pri 160stupňoch asi 30 min.
 Dobrý je na druhý deň, ale u nás sa zje ihneď :-)
                                                                     
                                                                      Dobrú chuť!!!
Image hosted by servimg.comImage hosted by servimg.com

Strúhaný tvarohový koláč




Recept:

Cesto:
  • 1 margarín
  • 400g hladkej múky 00
  • 1 žltok
  • 150g práškového cukru
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilka
  • 3 pl kakaa
Plnka:
  • 500g tvarohu
  • 2 žľtky
  • 3 bielky-ušlaháme snes
  • 180g práš. cukru
  • 1 vanilka
Postup:   Do misy si dáme suroviny na cesto a spolu zmiešame. Cesto si rozdelíme na 1/3 a 2/3 a dáme do chladničky stuhnúť.
Medzi tým si urobíme plnku:  tvaroh, žľtky, cukor a vanilku spolu vyšlaháme. Potom pomali primiešame sneh z bielkov.
Na plech si dáme papier na pečenie a rovnomerne nastrúhame 2/3 cesta . Natrieme plnku a na vrch nastrúhame 1/3 cesta.  Pečieme na 200 stupňoch.  Pečenie treba sledovať!!!
Image hosted by servimg.comImage hosted by servimg.com

štvrtok 22. októbra 2009

"Pečený čaj"


Super recept na ovocný čaj, ktorý si urobíme doma.  Budeme potrebovať ovocie. Dobre je si zbierať ovocie počas celého leta a dávať do mrazničky, lebo najlepší čaj je, keď použijeme čo najviac druhov ovocia. Napr. marhule, slivky, jablká, čierne a červené ríbezle, hrušky, jahody, čerešne, višne, jablká, egreše, maliny, černice, čiernu bazu, hrozno, ale aj umyté pomaranče aj so šupkou, alebo mandarinky .






Recept:
  • 3 kg ovocia
  • 2 kg cukru
  • 1čl škorice
  • 5 klinčekov
  • 2 badyány  
  • šťava z 2 citronov
  • 300ml rumu /nemusí byť/

Postup:
Ovocie nakrájame na menšie kúsky, dáme na hlboký  plech a zasypeme cukrom.Počas pečenia nám ovocie pustí dosť šťavy. Pridáme škoricu, badyány a klinčeky a pečieme pri 130 stup., dovtedy, pokial nepustí šťavu, asi 1 hod.  Potom pridáme šťavu z citronov a rum. Dáme do pohárov a sterilizujeme 20 min pri 80 stup.
      Pekný zimný večer pri čajíku!!!


Image hosted by servimg.comImage hosted by servimg.com

streda 21. októbra 2009

Pšeničný chlebík s ražným kváskom

Recept:

  • 600g kvásku / recept TU /
  • 650g hladkej pšenič. múky 00
  • 330g vody
  • 1,5 čl soli
  • 1 čl cukru
  • 3/4 čl droždia
Postup:

Suroviny spracujeme v miske, alebo v domácej pekárni a necháme asi 1 hod kysnúť. Pokial budete chlebík piecť na plechu, tak treba pridať ešte 200g hladkej múky a 1/4 čl droždia, aby bolo cesto hustejšie.
Potom cesto prenesieme na pomúčenú utierku alebo vložíme do múkou vysypanej chlebovej ošatky. Miesto múky môžeme použiť kukuričnú krupicu či múku, otruby, pražené sezamové semienka alebo ľanové semienka. Necháme prikryté podkysnúť 2 hodiny.

Poslednú polhodinu kysnutia si zapneme trúbu na maximum (250 °C) a vložíme do nej rímsky hrniec aj s vrchnákom (nenamáčame ho vopred). Zahrievame 30 minút. Potom nádobu vyberieme, do horúcej nádoby vložíme cesto posypanou časťou nahor (môžeme podsypať trochou múky, aby sa neprilepilo k nádobe), zakryjeme vrchnákom a pri maximálnej teplote pečieme 30 minút. Po uplynutí doby znížime teplotu na 230 °C, vrchnák dáme dolu a nezakryté pečieme ďalších 15 minút.
Chlieb po upečení vyberieme a necháme poriadne vychladnúť na mriežke.

Image hosted by servimg.comImage hosted by servimg.com

Kvások na pečenie chleba


1.deň:
  • 2 PL  ražnej celozrnnej múky 
  • 3 PL vlažnej vody
Spolu zmiešame v sklenom pohári a prikryjeme utierkou a dáme do tepla napr. pri radiátor.

2.deň:
  •  2 PL raž. múky 
  •  2 PL vody
3.+ 4.+5.deň:  ... ako deň 2.

6.deň:  Vpohári si necháme asi 2PL kvásku (ostatný môžeme použiť na pečenie... Tento kvások je ešte "mladý" , tak treba ešte do cesta dať aj  1 čl droždia ) a pridáme 2PL ražnej múky a 2PL vody.

7.deň:
  •  2 PL ražnej múky
  • 2PL vody

8.deň:
  •  2 PL ražnej  
  • 2 PL vody

9.deň:
 2PL kvásku si dám do menšieho pohára a uložím do chladničky (zvyšok kvásku použijem na pečenie) a vyložím ho až vtedy, keď idem piecť chlebík. Prikrmím ho...pridám toľko vody a múky, koľko potrebujem kvásku napr. potrebujem 300g kvásku, tak pridám 150g vody a 150 g múky (teraz mám asi 350g kvásku)a nechám vykysnúť asi 10 hodín. Z tohto kvásku si znovu odložím 2PL kvásku do chladničky a zo zvyšku (300g ) upečiem chlebík napr. TENTO  

Najkvalitnejší kvások je po 10-14 dňoch prikrmovania...
. Viacerým prikrmovaním je kvások kvalitnejší.

Image hosted by servimg.comImage hosted by servimg.com

Zemiakový chlebík z rímskeho hrnca


Recept:
  • 720 g hladkej múky 00
  • 80 g ražnej-vyráškovej múky
  • 80 g uvarených zemiakov
  • 480 g vody
  • 1 a 3/4 čl droždia
  • 15 g soli
  • rasca, fenikel, aníz
Postup:  Suroviny spracujeme v miske, alebo v domácej pekárni a necháme asi 1 hod kysnúť.

1.spôsob pečenia v rímskom hrnci:... cesto prenesieme na pomúčenú utierku alebo vložíme do múkou vysypanej chlebovej ošatky. Miesto múky môžeme použiť kukuričnú krupicu či múku, otruby, pražené sezamové semienka alebo ľanové semienka.  Necháme prikryté podkysnúť 2 hodiny.
Poslednú polhodinu kysnutia si zapneme trúbu na maximum (250 °C) a vložíme do nej rímsky hrniec aj s vrchnákom (nenamáčame ho vopred). Zahrievame 30 minút. Potom nádobu vyberieme, do horúcej nádoby vložíme cesto posypanou časťou nahor (môžeme podsypať trochou múky, aby sa neprilepilo k nádobe), zakryjeme vrchnákom a pri maximálnej teplote pečieme 30 minút. Po uplynutí doby znížime teplotu na 230 °C, vrchnák dáme dolu a nezakryté pečieme ďalších 15 minút.


        2.spôsob pečenia v rímskom hrnci/ktorý používam ja/: Rímsky hrniec namočíme celý do studenej vody na 30 min. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku avytvarujeme bochník, ktorý dáme do rímskeho hrnca... uzavrieme a  vložíme do studenej rúry. Nastavíme 210 stup. a pečieme 1 1/2 hod. Počas zahrievania rúry nám chlebík v hrnci pekne ešte nakysne 15 min. pred koncom pečenia hrniec odokryjeme, aby sme mali chrumkavú kôrku.

Chlieb po upečení vyberieme a necháme poriadne vychladnúť na mriežke.

Image hosted by servimg.comImage hosted by servimg.com

pondelok 19. októbra 2009

Nemiesený chlieb- postup z netu

Tento postup pečenia chleba ma velmi zaujal.  Už som piekla chleba v domácej pekárni, aj nechala iba v pekárni vypracovať cesto a upiekla som ho v elektrickej rúre, ale takýto chlebík som ešte neskúšala, preto som sa rozhodla ho vyskúšať. Začala som pátrať na nete po postupe a našla som článok aj s fotkami jednej šikovnéj gurmánky Ivonky. Článok je skopírovaný odtialto  http://ivonamertusova.blog.sme.sk/c/183335/Nemieseny-chlieb.html   a nafotený postup http://picasaweb.google.com/mallorca33/Chlieb#

 Nemiesený chlieb

Vonku je parádna zima a ja som opäť raz dostala chuť vyskúšať si pečenie chleba :-)


Inšpirovala ma super stránka Breadtopia manželov Ruschovcov, ktorí sa pečeniu a predaju potrieb pre pekárov venujú už dlhšiu dobu. Nemiesený chlieb je iba jedným z viacerých, ktoré na ich stránke objavíte.
Pre úspešné pečenie potrebujeme rímsky hrniec, jenskú misu alebo nejakú inú nádobu s vrchnákom, ktorá vydrží pečenie v trúbe. Ja som použila svoj rímsky hrniec.

Fotogaléria z pečenia.

Čo ďalej potrebujeme:


  • 3 cups (cca 440 g) chlebovej múky (použila som hladkú T 650) - alebo 1 cup (142 g) celozrnnej múky a 2 cups (298 g) bielej chlebovej múky, prípadne iný pomer múk. Ja som začala obyčajnou bielou chlebovou múkou. 
  • 1/4 čajovej lyžičky sušeného droždia 
  • 1 1/2 čaj. lyžičky soli
  • 1 1/2 cups (355 ml) vody


    Postup:

    V miske zmiešame všetky suché ingrediencie, pridáme vodu a premiešame, až nám vznikne lepkavé cesto. Nemiesime, len aby sa vstrebala všetka voda! Misku vložíme do plastikového sáčku a cesto necháme pri izbovej teplote odpočívat 18 hodín.

    Ja som mala cesto v miske rýchlokyske bez vrchnáka, v plastovom sáčku a len 14 hodín, lebo som nemala viac času, napriek tomu krásne nakyslo.

    Cesto si preložíme na dobre pomúčenú dosku a riadne si pomúčime aj ruky, je veľmi lepkavé. Rukami ho trošku roztiahneme do oválu.

    Preložíme ho zľava doprava na tretiny ako list papiera a potom zvrchu smerom dolu na polovicu. Viac viď video na Breadtopii. Cesto voľne prikryjeme potravinárskou fóliu alebo sáčkom a necháme odpočívať 15 minút.

    Potom cesto prenesieme na pomúčenú utierku alebo vložíme do múkou vysypanej chlebovej ošatky. Miesto múky môžeme použiť kukuričnú krupicu či múku, otruby, pražené sezamové semienka alebo ľanové semienka. Záleží na vašej chuti :-) Ja som použila kukuričnú krupicu. Necháme prikryté podkysnúť 2 hodiny.

    Poslednú polhodinu kysnutia si zapneme trúbu na maximum (250 °C) a vložíme do nej rímsky hrniec aj s vrchnákom (nenamáčame ho vopred). Zahrievame 30 minút. Potom nádobu vyberieme, do horúcej nádoby vložíme cesto posypanou časťou nahor (môžeme podsypať trochou múky, aby sa neprilepilo k nádobe), zakryjeme vrchnákom a pri maximálnej teplote pečieme 30 minút. Po uplynutí doby znížime teplotu na 230 °C, vrchnák dáme dolu a nezakryté pečieme ďalších 15 minút.
    Chlieb po upečení vyberieme a necháme poriadne vychladnúť na mriežke.

    Chlieb je vynikajúci. Nabudúce chcem vyskúšať pridanie trochy rasce, prípadne skúsiť iné druhy tohoto chleba, napr. s pridaním parmezánu a čiernych olív, cesnaku alebo brusníc a orechov. Fantázii sa medze nekladú.

    Dobrú chuť :-)
                                                                                                                                                                         
Image hosted by servimg.com

Max





Max má 4 mesiace...Betka mu obliekla mikinu z plyšového macka...

















Image hosted by servimg.comImage hosted by servimg.com

nedeľa 18. októbra 2009

Jablkový koláč


  Recept na cesto:
  • 150g masla
  • 1 žľtok
  • 1 vajce
  • 40g cukru
  • 240g hladkej múky
  • štipka soli 
Jablková plnka:
  • 800g nakrájaných jabľk
  • 2 čl perníkového korenia
  • cukor podľa chuti
Postup:   Suroviny na cesto spolu vymiešame a dáme na 30 min do chladničky. Medzi tým si pripravíme jablká. Na trošku masla si udusíme do mäkka jablká, ktoré som si nakrájala na kocky. Pridáme cukor a perníkové korenie.
Pripravíme si okrúhlu misu o priemere 24-26 cm. Cesto si rozdelíme na 2/3 a 1/3.  Väčšiu časť si vyvalkáme na folii do kruhu a dáme do misky, ale aby boli aj boky prikryté cestom.  Na cesto dáme papier na pečenie a nasypeme napr. fazulou... Dáme piecť na 15 min a 185 stupňov.  Potom vyberieme predpečené cesto z rúry, odstránime papier s fazulou a dáme plnku, ktorú prikryjeme vygúlanou druhou časťou cesta. Vrch popicháme a dopečieme 30 min na 185 stup.

        Prajem dobrú chuť!!!
Image hosted by servimg.com

sobota 17. októbra 2009

Olivový chlebík z "črepníka"

Tento recept je na pečenie chlebíka v liatinovom hrnci, kde som o tomto pečení písala TU. Nájdete tam aj video.
 Chlebík nám narástol v dvoch malých črepníkoch. Preto, že bolo cesta málo a  rímsky hrniec mám 3-litrový, tak som ho upiekla v črepníčkoch o priemere 10 cm. Ale môžte použiť aj jeden väčší...   Radím vyskúšať , je super. Takýto chlebík dokážu upiecť aj začiatočníčky.



 


Recept:
  • 400 g múky pšenič. hladkej 00
  •   1 čl soli
  •   3 g suš. droždia alebo 9g čerstvého
  •   300 g vody
  •   200 g vykôstkovaných oliv

Suroviny dáme do misky a všetko spolu pomiešame po dobu 30 sekund!!! Prikryjeme utierkou a necháme 12 hodin kysnúť. Ja si cesto urobím večer a ráno pečiem. Potom si cesto preložím na čistú, pomúčenú utierku a prstami roztiahnem a preložím štyri krát na seba...  Prikryjeme a necháme podkysnúť 30 min.

Spôsob pečenia 1:Črepník   vložíme do studenej rúry a zahrejeme po dobu 30 min. na teplotu 210 stup. Črepníky vyberieme a vložíme cesto a dáme znovu do rúry. POZOR nepopálte sa!!! Zatvoríme rúru a pečieme 45min .

Spôsob pečenia 2: Cesto dáme do črepníka , vložíme do studenej rúry. Nastavíme 210 stup. a pečieme 1  hod. Počas zahrievania rúry nám chlebík  pekne ešte nakysne.

 Po upečení preložíme chlebík na dosku a prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť!

  Prajem dobrú chuť!!!
 
Image hosted by servimg.com

Chlieb z " hrnca"...

O tomto spôsobe som sa dozvedela na nete... tak som sa ho dnes rozhodla vyskúšať.Pôvodnom návode sa chlebík pečie v liatinovom hrnci /ktorý nemám/, ale na radu jednej pekarinky, som použila rímsky hrniec. Chlebík nemá chybu...je nádherný, krásne vonia a ešte lepšie chutí.  Odporúčam vyskúšať!!!


Recept:
  •   500g pšeničnej hladkej múky T-650
  •   370g  vody
  •   1,5 čl soli
  •   7 g droždia sušeného

Suroviny dáme do misky a všetko spolu pomiešame po dobu 30 sekund!!! Prikryjeme utierkou a necháme 12 hodin kysnúť. Ja si cesto urobím večer a ráno pečiem. Potom si cesto preložím na čistú, pomúčenú utierku a prstami roztiahnem a preložím štyri krát na seba...  Prikryjeme a necháme podkysnúť 30 min.

Spôsob pečenia 1:   Rímsky hrniec/nenamáčam/   vložíme do studenej rúry a zahrejeme po dobu 30 min. na teplotu 210 stup. Odokryjeme hrniec a preložíme cesto a znovu zakryjeme. POZOR nepopálte sa!!!  Zatvoríme rúru a pečieme 1 hod.  Po 45 min hrniec odokryjeme a dopečieme, aby mal chlebík chrumkavú kôrku.

Spôsob pečenia 2:  Rímsky hrniec namočíme na 30 min  do vody.Cesto dáme do hrnca, vložíme do studenej rúry. Nastavíme 210 stup. a pečieme 1 1/2 hod.  Počas zahrievania rúry nám chlebík v hrnci pekne ešte nakysne 15 min. pred koncom pečenia hrniec odokryjeme, aby sme mali chrumkavú kôrku.

 Po upečení preložíme chlebík na dosku a prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť!

             Prajem dobrú chuť!!!





streda 14. októbra 2009

Cibulňáče

Tento recept som objavila u jednej šikulky na blogu... preto, že mám rada všetký jedlá s cibulou, tak som ho vyskúšala a je vynikajúci!!!  Cesto som robila v pekárni, tak som si recept trošku upravila...množstvo mlieka si treba prispôsobiť, aby bolo cesto polohusté...


Cesto:
  •    10 pl mlieka,
  • 60g margarínu, 
  • 300g poloh. múky, 
  • 1 vajce, 
  • 1 čl soli, 
  • 1 čl cukru, 
  • 10 g droždia

Plnka:
  •  3 väčšie cibule,
  • 3 pl oleja, 
  • 1 čl rasce, 1 čl majoránky, sol, korenie podľa chuti

Vypracujeme si cesto a necháme vykysnúť. Cesto rozdelíme na 15 kúskov a urobíme malé placky, na ktoré dáme plnku /do stredu/. Pečieme 15 min pri 200 stup.
Príprava plnky:  Na oleji usmažíme do ružova cibulu a pridáme ostatné pochhutiny. Necháme vychladnúť.


Prajem dobrú chuť!

sobota 10. októbra 2009

Pizza z rohlíkov....

   Pizza z rohlíků -    super recept od kamarátky Kvetky!!!

________________________________________

Potřebujeme na těsto:
5 rohlíků
1 vejce
200ml mléka
sůl, pepř

Rohlíky nakrájíme na kostičky, smícháme mléko, vejce, sůl a trochu pepře a nalejeme na rohlíky a promícháme. Já promíchávala ručně, aby se rohlíky nacucaly do mléka a vytvořilo se těsto jako hustší nádivka. Pokud je to dost řídké, přisypeme trochu strouhanky.

Koláčovou formu jsem vyložila pečícím papírem a těsto jsem rozprostřela ručně pěkně na formu.

Dáme do trouby na 10 minut.
Když formu vyndáme, těsto by mělo být pevné, poznáme to, když prstem zkusíme, ale těch 10 minut na zapečení stačí.

Po vytažení z trouby potřeme pizzu kečupem smíchaným s kapkou oleje, stroužkem česneku a bylinkami, co máte rádi, já dala bazalku. Kečup jsem i přisladila lžičkou cukru, aby nebyl tak trpký.
A na vrch dáme všechno, co máte rádi.
Salámy co najdeme v lednici, já dala i kousky hermelínu, červenou kapii, zelenou cibulku, plátkový sýr...prostě co doma máte nebo si koupíte


Pečeme dalších 15-20 minut.
Překvapilo mě, jak je těsto z rohlíků dobré.

Dobrou chuť!!!