Po dlhšom čase som sa vrátila ku kváskovaniu...
Na 2.sviatok vianočný som založila klasický žitný kvások.Dostal meno "Štefan".
Dnes má práve štyri dni a mne sa zdá, že málo "kváskuje", tak som sa rozhodla, že vyskúšam recept na kvások, kde sa miesto vody používa šťava z pomaranča (alebo z mandarínok, 100% džus...)...pôvodný recept nájdete TU
Suroviny na kvások "Milada":
pomarančová šťava
žitná celozrnná múka
žitná chlebová múka
Postup: Použila som malý pohár 250ml...kvások nechávam na kuch.linke...
1.deň: zmiešame 20g pomarančovej šťavy a 10g žitnej celozrnnej múky
2.deň: premiešame a pridáme znovu 20g šťavy a 10g múky
3.deň: znovu premiešame a pridáme znovu 20g šťavy a 10g múky (už by nám mal začať bublinkovať)
4.deň: tento deň už budeme prikrmovať žitnou múkou chlebovou a použijeme čistú vodu. Z celkového množstva kvásku si necháme 40g a do neho pridáme 20g žitnej chleb.múky a 20g vody.
Zbytok kvásku vyhodíme, alebo môžeme použiť do pečiva...
Premiešame , zakryjeme ...
5.deň: Postupujeme ako 4.deň. (40g kvásku,20g múky,20g vody) Rovnako krmíme dovtedy, pokiaľ nám nežačne kvások pravidelne rásť...
Pokial kvások reaguje, rýchlo, pravidelne a ochotne zväčšuje objem, tak prejdeme ku kŕmeniu 2x denne:
Po dobu 10-14 dní, odobereme 10g kvásku, pridáme 40g múky a 40g vody. Takto nakrmený kvások (10-40-40) by mal do 8-12 hodin po nakrmení minimálne zdvojnásobit svoj objem.
Po 14 dnoch by mal byť kvások dost silný na to, aby vykysol náš celokváskový chleba.
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Ražná tehlička z lievito madre
Ražná tehlička z lievito madre Pri krmení LM som rozmýšlala, aký chlebík upečiem zo zostávajuceho kvásku (bolo mi ho ľuto vyhodiť)...väčši...
-
Suroviny: Alma-paprika mrkva - na kolieska cibuľa-tiež na kolieska bobkový list, celé čierne korenie, celé nové korenie Nálev: ...pôvodn...
-
Na pečenie chleba používam rímsky hrniec (mám 4 kusy, rôzne velkosti).. Hlinený hrniec mu dá neopísateľnú chuť a vôňu...ako z hlinenej stare...
-
Suroviny : 250g vlažnej vody 3pl rozpusteného masla (alebo oleja) 1pl kvásku 500g polohrubej múky 10g cukru 10g soli ...
1 komentár:
Z pomerančové šťávy, to slyším prvně... ale ta chuť by mě zajímala:-))
Ajka
Zverejnenie komentára