Recept: rozkvas: 150g polohrubéj múky
150g vody
1 pl kvásku
...dobre premiešame a necháme kysnúť 9-12 hod.
Ostatné suroviny: 350g polohrubéj múky
5 pl cukru kryšt. (použila som trstinový)
50g rozpusteného masla (môže byť aj olej)
1 vajce
štipku soli
90g mlieka
na posypanie: 1 škoricový cukor
1 karamelový cukor
1 punčový (alebo rumový) cukor
na potretie rozpustené maslo, alebo olej
POSTUP:
Rozkvas a ostatné suroviny spolu dobre vymiesime asi 10 min. Nádobu prikryjeme a necháme kysnúť 2-2,5 hod. Po vykysnutí si cesto preložíme na dosku a rozvaľkáme na štvorec 40 cm x 40cm. Štvorec si rozdelíme na tri pásy, ktoré potieme maslom a každý pás posypeme iným cukrom. Pásy zrolujeme do rolády a spolu zapletieme napr. ako vrkoč, alebo iba stočíme do špirály, (alebo iba po jednom vložíme do formy ). Na pečenie používam formu na biskup. chlebík, do ktorej si dám papier na pečenie. Vyformované cesto vložíme do formy , ktorú prikryjeme a necháme kysnúť asi 2 hod.
Pečieme pri 180 stup. asi 40 min. (záleží na rúre)...
Dobrú chuť...
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára