nedeľa 20. januára 2013

Pšenično-ražný chlebík z "remosky"


  • 2 šálky (250ml) hladkej múky T 650
  • 1 šálka ražnej celozrnnej múky 
  •                                                     1/4 čajovej lyžičky sušeného droždia (alebo 200ml kvásku)
  •                                                     1 1/2 čaj. lyžičky soli
  •                                                     1 1/2 šálky vody
  •                                                     1 čl rasce
  •                                                     1pl rôznych zrniečok (lan, slnečnica, pšeničné klíčky...) 
Postup:
V miske zmiešame všetky suché ingrediencie, pridáme vodu a premiešame, až nám vznikne lepkavé cesto. Nemiesime, len aby sa vstrebala všetka voda! Misku vložíme do plastikového sáčku a cesto necháme pri izbovej teplote odpočívat 18 hodín.
  
Cesto si preložíme na dobre pomúčenú dosku a riadne si pomúčime aj ruky, je veľmi lepkavé. Rukami ho trošku roztiahneme do oválu.
 Preložíme ho zľava doprava na tretiny ako list papiera a potom zvrchu smerom dolu na polovicu.  Cesto voľne prikryjeme potravinárskou fóliou alebo sáčkom a necháme odpočívať 15 min, alebo vložíme do múkou vysypanej chlebovej ošatky. Miesto múky môžeme použiť kukuričnú krupicu či múku, otruby, pražené sezamové semienka alebo ľanové semienka. Záleží na vašej chuti :-) 
Cesto  vyklopím do remosky, zakryjem, zapnem, odstopujem 40 – 45 minút a vypnem. Počas pečenia  remosku neotvárať, stratíte tak vlhkosť, ktorá pracuje vo vnútri.

                              Prajem dobrú chuť!!!

Žiadne komentáre:

Ražná tehlička z lievito madre

  Ražná tehlička z lievito madre Pri krmení LM som rozmýšlala, aký chlebík upečiem zo zostávajuceho kvásku (bolo mi ho ľuto vyhodiť)...väčši...