- 2 šálky (250ml) hladkej múky T 650
- 1 šálka ražnej celozrnnej múky
- 1/4 čajovej lyžičky sušeného droždia (alebo 200ml kvásku)
- 1 1/2 čaj. lyžičky soli
- 1 1/2 šálky vody
- 1 čl rasce
- 1pl rôznych zrniečok (lan, slnečnica, pšeničné klíčky...)
Postup:
V miske zmiešame všetky suché ingrediencie, pridáme vodu a premiešame, až nám vznikne lepkavé cesto. Nemiesime, len aby sa vstrebala všetka voda! Misku vložíme do plastikového sáčku a cesto necháme pri izbovej teplote odpočívat 18 hodín.
Cesto si preložíme na dobre pomúčenú dosku a riadne si pomúčime aj ruky, je veľmi lepkavé. Rukami ho trošku roztiahneme do oválu.
Preložíme ho zľava doprava na tretiny ako list papiera a potom zvrchu smerom dolu na polovicu. Cesto voľne prikryjeme potravinárskou fóliou alebo sáčkom a necháme odpočívať 15 min, alebo vložíme do múkou vysypanej chlebovej ošatky. Miesto múky môžeme použiť kukuričnú krupicu či múku, otruby, pražené sezamové semienka alebo ľanové semienka. Záleží na vašej chuti :-)
Cesto vyklopím do remosky, zakryjem, zapnem, odstopujem 40 – 45 minút a vypnem. Počas pečenia remosku neotvárať, stratíte tak vlhkosť, ktorá pracuje vo vnútri.Prajem dobrú chuť!!!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára