utorok 30. marca 2010

"Osie hniezda"


...kým som stihla odfotiť, tak bola polovina zjedená...  :-D

Recept:

  • 200ml mlieka
  • 4 pl kryš. cukru
  • 1/2 čl soli
  • 1 vajce
  • 50ml oleja
  • 500g polohrubej múky
  • 3/4 čl droždia
  • škorica, vanilkový cukor, mleté orechy   na plnku


Postup:  Ja som si cesto pripravila v pekárničke.  Vykysnuté cesto rozvalkáme na obdľžnik a polovinu posypeme škoricou a vanilkovým cukrom a druhú polovinu orechami a vanilkovým cukrom. Ztočíme do rolády a nakrájame na 2 cm kúsky. Dáme reznou stranou na plech a pečieme na 200 stup. asi 20 min. /Treba sledovať...!/

Image hosted by servimg.comImage hosted by servimg.com

...konečne slniečko...






V sobotu sme si urobili výlet na Zobor...bolo krásne slnečno...nazbierali sme si kytičku snežienok, ale užili sme si aj posledný sneh...

Image hosted by servimg.comImage hosted by servimg.com

sobota 20. marca 2010

Plnené zemiakové guľky


Suroviny:

  • 800g zemiakov(uvarených v šupke a postrúhaných),
  • 100g celozr. múky,
  • 2pl krupice,
  • 2 vajcia,
  • soľ, korenie, mletý muškátový oriešok.

Plnka:

  • asi 200g plesň. syra NIVA

Suroviny na cesto spolu zmiešame a vypracujeme cesto. Pokiaľ vlastníme dom. pekáreň, tak dáme vypracovať cesto do nej. ( Program CESTO, ale bez kysnutia!) Pokiaľ máme cesto riedke, tak pridáme múku. Zatiaľ si nakrájame na kocky syr asi 1x1x1 cm. Z cesta tvarujem guľky o veľkosti orecha, do ktorých sme dali kocku syra. Vložíme do parného hrnca, vymazaného olejom a paríme 15 min, alebo uvaríme vo vode / asi 8 min/.Guľky polievame osmaženou cibuľou.

Obmena cesta:

        1. Do pripraveného cesta pridáme konzervu sladkej kukuričky.

        2. Najemno nakrájanú cibuľku, 100g šampiňonov podusíme na troške oleja. Necháme vychladnúť a pridáme do cesta.

Image hosted by servimg.comImage hosted by servimg.com

pondelok 15. marca 2010

Výhra...


...tak,táto náááááááááááááááááádhera mi dnes prišla poštou, od Zuzky .  Zo srdiečka jej ďakujem...veľmi ma potešila....






sobota 20. februára 2010

Indiánky

  Dnes som na ČT1 pozerala kuchársku pohotovosť a zaujal ma recpt na Indiánky... originál si môžete pozrieť TU  /foto tiež odtiaľ, pokial neurobím svoje indianky.../

 

Suroviny na buflery:
  • 470 g bílku
  • 180 cukru krystal
  •  100 g pudinkového prášku
  • 220 g žloutků
  • 60 ml vody
  • 250 g hladké mouky

    na bílkovou náplň
  •  180 g bílků
  • 700 g cukru krystal
  • 180 ml vody
  • 150 g ovocného protlaku

    na dokončení:
  • 300 g tmavé čokolády
  • kakaové máslo (ztužený tuk)

Postup

Nejdříve si připravíme buflery: Bílky vyšleháme s částí krystalového cukru a pudinkovým práškem. Žloutky zase se zbytkem cukru a vodou, kterou ovšem přidáváme postupně. Žloutky zlehčíme částí bílkové hmoty, pak obě masy spojíme a postupně ještě přimícháme mouku. Pomocí cukrářského sáčku vytvoříme na plechu vyloženém pečicím papírem buflery, které pečeme asi 10–15 minut při 180 stupních, dokud nezezlátnou.
A můžeme se pustit do náplně: Část cukru vyšleháme s bílky a zbytek dáme vařit s vodou. Až má cukrový rozvar správnou hustotu a dá se z něj vytvořit tzv. "silný řetěz", pomalu ho zašleháme do bílkového sněhu. Vzniklou směs necháme šlehat, tak dlouho, dokud nezchladne. Potom ji dochutíme ovocným protlakem a nastříkáme cukrářským sáčkem na buflery.
Zatím "holé" indiánky dáme ztuhnout do lednice a pak je potáhneme polevou z čokolády, kterou zředíme kakovým máslem nebo stoprocentním tukem tak, aby vytvořila na indiáncích jen tenkou vrstvu. Pro větší efekt je můžeme ještě jemně pocukrovat.

Rady:
Kakaové máslo můžete nahradit ztuženým stoprocentním tukem.
Bílky vždy vmíchávejte velmi zlehka.

Poznámka:
Bufler je druh piškotového korpusu z lehké šlehané hmoty.
Image hosted by servimg.com

Ražná tehlička z lievito madre

  Ražná tehlička z lievito madre Pri krmení LM som rozmýšlala, aký chlebík upečiem zo zostávajuceho kvásku (bolo mi ho ľuto vyhodiť)...väčši...