V jednom bio-obchode v Nitre som si kúpila túto zázračnú hubu... Kombuchu... dúfam, že prospeje môjmu telu, ale aj duchu... :-D
Potrebujete:
- kultúru kombuchy
- kombuchový nálev asi 100ml
- nádobu na varenie
- nádobu zo skla (podľa možnosti so širším otvorom)
- tkaninu prepúšťajúcu vzduch
- gumičku a sitko na čaj
- 70 gramov cukru na 1 liter vody
- 5 gramov čierneho, zeleného alebo bylinkového čaju
Príprava nápoja:
(váhové údaje sa vzťahujú na jeden liter vody)
1. Vodu v hrnci privedieme do varu a odstavíme.
2. Do vody nasypeme čaj:
- 1 až 2 čajové lyžičky (5 g) čierneho alebo bylinkového čaju - necháme vylúhovať na 10 - 15 minút. Zelený čaj (to isté množstvo) necháme vylúhovať na 3 - 5 minút.
3. Čaj precedíme cez sitko do pripravenej sklenej v ktorej chceme kombuchový nápoj pripravovať.
4. Do ešte horúceho čaju pridáme 70 - 90 g bieleho cukru a miešame, kým sa cukor úplne nerozpustí. Ak namiesto cukru použijeme med, tak ho pridáme až do vychladnutého čaju.
5. Čaj necháme vychladnúť tak, aby bol vlažný (20 - 25° C).
6. Prilejeme asi 1dl kombuchového nálevu z predchádzajúceho kvasenia.
7. Kombuchovú kultúru vložíme do pripraveného čaju.
8. Otvor kvasnej nádoby prikryjeme gázou, ľanovým plátnom alebo detskou plienkou a pomocou gumičky upevníme tak, aby sa do kvasnej nádoby nedostal prach a žiaden hmyz (vínne mušky).
9. Kvasnú nádobu postavíme na pokojné, teplé miesto. Dôležitý je čerstvý vzduch a teplo. Svetlo nie je potrebné. Prudké slnečné svetlo jej škodí.
Necháme stáť asi 8 - 10 dní. Potom pokračujeme takto :
10. Čistými rukami vyberieme kultúru z kvasnej nádoby.
11. Hotový nápoj scedíme a nalejeme do fliaš.
12. Usadeninu necháme v kvasnej nádobe, no približne raz za 4 týždne ju vylejeme a nádobu vypláchneme horúcou vodou. Kultúru opatrne prepláchneme pod tečúcou vlažnou vodou a znovu vložíme do kvasnej nádoby.
13. Asi 10 % hotového nápoja musí zostať v kvasnej nádobe na okyslenie novej dávky čaju, ak umývame aj kvasnú nádobu, nalejeme toto množstvo naspäť do umytej kvasnej nádoby.
14. Ak nevypijeme všetok nápoj naraz, uložíme fľaše s hotovým nápojom na chladné miesto.
15. Prípravu ďalšieho kvasenia začíname znovu od čísla 1.
Dôležité je pri akomkoľvek kontakte s kultúrami a nápojom dodržiavať maximálne možnú hygienu!!!
2 komentáre:
jani a ake ma účinky?
Janka...tuto na nástenke je o nej všetko... http://diskuse.dama.cz/diskuse.php?d=20829
Zverejnenie komentára