pondelok 7. januára 2019

Chlebík "trojkrálový"



Rozkvas:

1 pl kvásku
75g ražnej chlebovej múky
75g vody


Ostatné:
450g pšenič. hladkej múky
250g vody
2čl soli
1čl rasce
2pl jačmených krúpov jemne zomletých (uvaríme si ich vo vode na hustejšú kašu)



Rozkvas a všetky ostatné suroviny spolu dobre vymiesime. Cesto necháme kysnúť 2 hodiny... Ja cesto neprekladam... Po vykysnutí si cesto preložím na dosku a dobre cesto ešte premiesim a vytvarujem na bochník  ktorý vložím do ošatky, ktorú som si vysypala zemiakovým škrobom. Ošatku s cestom si vložím do umelohmotného boxu, uzavriem vekom a nechám na teple kysnúť asi 2hodiny. Keď bude chlebík nakysnuty, tak si vložím rímsky hrniec do studenej rúry, ktorú si zapnem na 240stup a nechám si hrniec nahrať 30min.  Chlebík si preklopim z ošatky na papier na pečenie, s ktorým ho prenesieme do horúceho hrnca. Hrniec uzavrieme a pečiem 40min /240stup  Potom hrniec odokryjem a ak treba tak chlebík ešte pripečiem 10min /200stup. 



Žiadne komentáre:

Ražná tehlička z lievito madre

  Ražná tehlička z lievito madre Pri krmení LM som rozmýšlala, aký chlebík upečiem zo zostávajuceho kvásku (bolo mi ho ľuto vyhodiť)...väčši...