sobota 5. januára 2019

Čo to vlastne ten kvások je...

Čo vlastne ten kvások je ?

Je veľa spôsobov, ako si kvások dopestovať, ale vždy to vedie k rovnakému výsledku...Základ je , aby sa skladal  z múky a vody, čo je pre proces najprirodzenejšie.  Pri zakladaní mu môžeme trošku pomôcť štartérom..jogurtom, sušeným, ovocím,medom,cukrom...

Baktérie a kvasinky sa vyskytujú vo vzduchu a na každom povrchu a preto sa pri vhodných podmienkách začnú množiť aj v zmesi vody a múky...začnú sa tvoriť kvasinky, čo je vlastne štiepenie škrobu v cukroch čo je spôsobené enzymami,  ktoré sú prítomné v múke. Kvasinky využívajú cukor, získavajú energiu a vytvárajú etanol a CO2.V kvasinkách sú aj lactobacily, ktoré sú zodpovedné za premenu cukrov na kyselinu mliečnu (alebo kys.octovú), ktorá dodáva výrobkom osobitnú chuť a vôňu.

Mikroflora v kvásku nikdy nieje rovnaká, je závislá od podmienok spracovania, prostredia v ktorom sa nachádza a najdôležitejších použitých surovín, preto každý kvások sa správa inak...
Mikroflora, ktorá sa získava zmiešaním vody a múky, bude závisieť od mikroorganizmov prítomných v obilninách (v múke), vo vode a samozrejme aj v prostredí.

Žiadne komentáre:

Ražná tehlička z lievito madre

  Ražná tehlička z lievito madre Pri krmení LM som rozmýšlala, aký chlebík upečiem zo zostávajuceho kvásku (bolo mi ho ľuto vyhodiť)...väčši...