Čo vlastne ten kvások je ?
Je veľa spôsobov, ako si kvások dopestovať, ale vždy to vedie k rovnakému výsledku...Základ je , aby sa skladal z múky a vody, čo je pre proces najprirodzenejšie. Pri zakladaní mu môžeme trošku pomôcť štartérom..jogurtom, sušeným, ovocím,medom,cukrom...
Baktérie a kvasinky sa vyskytujú vo vzduchu a na každom povrchu a preto sa pri vhodných podmienkách začnú množiť aj v zmesi vody a múky...začnú sa tvoriť kvasinky, čo je vlastne štiepenie škrobu v cukroch čo je spôsobené enzymami, ktoré sú prítomné v múke. Kvasinky využívajú cukor, získavajú energiu a vytvárajú etanol a CO2.V kvasinkách sú aj lactobacily, ktoré sú zodpovedné za premenu cukrov na kyselinu mliečnu (alebo kys.octovú), ktorá dodáva výrobkom osobitnú chuť a vôňu.
Mikroflora v kvásku nikdy nieje rovnaká, je závislá od podmienok spracovania, prostredia v ktorom sa nachádza a najdôležitejších použitých surovín, preto každý kvások sa správa inak...
Mikroflora, ktorá sa získava zmiešaním vody a múky, bude závisieť od mikroorganizmov prítomných v obilninách (v múke), vo vode a samozrejme aj v prostredí.
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Ražná tehlička z lievito madre
Ražná tehlička z lievito madre Pri krmení LM som rozmýšlala, aký chlebík upečiem zo zostávajuceho kvásku (bolo mi ho ľuto vyhodiť)...väčši...
-
Suroviny: Alma-paprika mrkva - na kolieska cibuľa-tiež na kolieska bobkový list, celé čierne korenie, celé nové korenie Nálev: ...pôvodn...
-
Na pečenie chleba používam rímsky hrniec (mám 4 kusy, rôzne velkosti).. Hlinený hrniec mu dá neopísateľnú chuť a vôňu...ako z hlinenej stare...
-
Suroviny : 250g vlažnej vody 3pl rozpusteného masla (alebo oleja) 1pl kvásku 500g polohrubej múky 10g cukru 10g soli ...
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára