utorok 26. februára 2019

"Drapáky" s pridaním lievito madre....



Suroviny:

 1,5 kg uvarených zemiakov 
asi 600g hladkej múky
 1 vajce
50g lievito madre
 1 pl soli

...na potretie  rozpustená bravčová masť 

Postup: Zemiaky sa uvaria v šupke, najlepšie jeden deň vopred, aby boli dobre vychladené.Zemiaky ušúpeme a pomelieme na mäsovom mlynčeku, alebo postrúhame najemno. Pridáme kvások, vajce, sol a múku a spracujeme hustejšie cesto. Množstvo múky záleží od druhu zemiakov. Cesto by malo mať konzistenciu plastelíny....:-)   Necháme ho oddychovať 30 min.


Cesto si rozválame na pás, asi 30 cm široký /na dlžke nezáleží/ a hrubke cesta 0,5 cm. Celý pás potrieme rozpustenou masťou.  Potreté cesto zrolujeme do dlhej rolády... 


Rozvalkanú roládu narájame na obdľžničky 5 cm široké, do ktorých urobíme nožom ešte dva zárezy...
Poukladáme na vymastený plech a necháme na plechu podkysnúť  20 min.   Pečieme 25 min pri teplote 220 stup...


Žiadne komentáre:

Ražná tehlička z lievito madre

  Ražná tehlička z lievito madre Pri krmení LM som rozmýšlala, aký chlebík upečiem zo zostávajuceho kvásku (bolo mi ho ľuto vyhodiť)...väčši...