streda 8. januára 2014

Kváskový chlieb SEVERÍN



Potrebujeme 250g žitného kvásku, preto si ho musíme rozkvasiť z 1PL kvásku, ktorý sme dostali, alebo máme uskladnený v chladničke:
  • 1PL žitného kvásku
  • 125g ražnej múky chlebovej
  • 125g vlažnej vody
Suroviny spolu dobre vymiešame a necháme 10-12 hodín kysnúť(napr. na kuch. linke). Doba záleží od teploty v miestnosti.
Keď máme kvások oživený (jeho objem sa zdvojnásobil), tak si z neho odložíme 1PL do pohárika s viečkom a dáme do chladničky. Tento si oživíme na prípravu druhého chlebíka. V chladničke ho môžeme skladovať aj 5 dní.

Do zvyšku kvásku pridáme :
  • 350g špaldovej múky 
  • 450g pšenič. múky hladkej 00
  • 450 ml vlažnej vody
  • 3čl soli
  • 1pl rasce
  • 2 uvarené zemiaky
Všetký suroviny dobre premiešame (napr. robotom) asi 10 min a necháme odležať asi 30 min. Potom cesto preložíme na dosku a dobre premiesime , vytvarujeme bochník ktorý dáme do ošatky kysnúť 3-5 hod. Záleží od podmienok kysnutia... Pečieme 30-40 min pri 200 stupňoch...

Já som ho piekla v rímskom hrnci, tak som si ho dala do rúry nahriať na teplotu 210 stupňov. Do horúceho som vložila cesto a piekla 30 min. Po tejto dobe som vrchnák z hrnca dala dolu a chlebík dopiekla asi 10 min...

Žiadne komentáre:

Ražná tehlička z lievito madre

  Ražná tehlička z lievito madre Pri krmení LM som rozmýšlala, aký chlebík upečiem zo zostávajuceho kvásku (bolo mi ho ľuto vyhodiť)...väčši...