utorok 7. januára 2014

Pšenično-ražný kváskový chlieb...



 Potrebujeme 300g žitného kvásku, preto si ho musíme rozkvasiť z 1PL kvásku, ktorý sme dostali, alebo máme uskladnený v chladničke: 

  • 50g (2PL) ražného kvásku
  • 150 g ražnej chlebovej múky
  • 150 g vody
Suroviny zmiešame a necháme 10-12 hod. kysnúť. Z kvásku odoberieme 2PL kvásku, na ďalšie pečenie (odložíme do chladničky). Ostatný kvások (300 g ) použijeme na pečenie.

  • 500g pšeničnej hladkej múky 00
  • 200g vody
  • 12g soli
  • 5g rasce
Suroviny dobre vymiesime (asi 10 min) a necháme kysnúť 1,5 hod. Cesto preložíme na dosku a 5 min prekladáme 



Vytvarujeme si bochník, ktorý dáme do ošatky a necháme asi 2,5 hod kysnúť. Já som ho piekla v rímskom hrnci, tak som si ho dala do rúry nahriať na teplotu 210 stupňov. Do horúceho som vložila cesto a piekla 30 min. Po tejto dobe som vrchnák z hrnca dala dolu a chlebík dopiekla asi 10 min...

Žiadne komentáre:

Ražná tehlička z lievito madre

  Ražná tehlička z lievito madre Pri krmení LM som rozmýšlala, aký chlebík upečiem zo zostávajuceho kvásku (bolo mi ho ľuto vyhodiť)...väčši...