streda 16. januára 2019

Domáce maslové croissanty z lievito madre...



Predcesto:

100g lievito madre
100g polohrubej múky pšen.
50g voda

Všetko spolu vymiesime ,vytvoríme guľku, narežeme krížik a necháme 6-9 hod vykvasiť (záleží od teploty v miestnosti)...


Ostatné suroviny:

 500g  pšen.hladkej múky 00
240g vody
90g trstinový cukor
1 žľtok
15g roztopeného masla
9g soli
1čl medu
1vanilkový cukor

na prekladanie 250g masla (toto nedávame do cesta) 


Vykvasené predcesto a ostatné suroviny spolu vymiesime , z cesta si vytvarujem obdľžnik, ktorý zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 12 hod.
Po tejto dobe si cesto vyberieme, rozvaľkáme na štvorec asi 30cmx30cm, do stredu položíme maslovú kocku,( ktorú sme si rozvaľkali medzi dvoma papiermi na pečenie),  zabalíme to ako obálku...rozvaľkáme ,preložíme a dáme do chladničky na 45 min. Vaľkanie,prekladanie a oddychovanie v chladničke opakujeme to 3x...
Potom si cesto rozvaľkáme na štvorec 40cmx40cm, rozkrájame na 16 trojuholníkov (cesto prerežeme po dľžke na polovicu a na každej polovici nám výjde 8 trojuholníkov)   Trojuholník rolujeme od hrubej strany k špicu.  Uložíme na papier na pečenie a necháme na kuch.linke kysnúť 10-12 hod.
Pred pečením potrieme vajíčkom...
Pečieme pri 210stup. 5 min a potom dopečieme pri 170 stup. 15 min.

TIP:
Croissanty si môžeme aj naplniť...napr. marmeláda, nutela, čokoláda (mne sa osvedčila Milka-mliečna čokolada, zostane v croissante pekne tekutá...)

3 komentáre:

Slavka povedal(a)...

Zdravim, tych 250g masla treba rozdelit na 3 casti?

JanulaC povedal(a)...

Nie...celé maslo zabalite do cesta, ako obálku...potom to rozvaľkáte, preložíme a necháte oddychovať. Valkanie a prekladanie opakujete 3x...

Slavka povedal(a)...

Dakujem :)

Ražná tehlička z lievito madre

  Ražná tehlička z lievito madre Pri krmení LM som rozmýšlala, aký chlebík upečiem zo zostávajuceho kvásku (bolo mi ho ľuto vyhodiť)...väčši...