- pohár ...odporúčam 1 litrový a väčší
- múka (polohrubá pšeničná, chlebová alebo ražná, špaldová. celozrnná)... (odporúčam polohrubu pšeničnú )
- čistá voda
Postup:
1. deň
100g voda
Múku zmiešame s vodou. Voda môže byť z vodovodu, ale treba dať pozor na chlór. Odporúčam nechať v takom prípade odstáť. Vytvarujte guľu, vložte do čistého pohára nastrihnite na povrchu krížik a uzatvorte bavlnenou látkou alebo gázou...(nepoužiť žiadny uzáver,alebo foliu aj keď sme spravili dierky) cirkulácia vzduchu je v tejto fáze veľmi dôležitá...
Nádobu umiestnime v miestnosti kde je teplota 22-28 stup. bez prievanu
100g múky
50g vody
50g vody
Kvások musíme nakrmiť( znamená to,že musíme nakŕmiť naše kvasinky a bakterie a vytvorenie nových) Všetko spolu zmiešame, vložíme do čistého pohára (pri umývaní nepoužijeme žiaden čistiaci prostriedok,iba horúcu vodu) , narežieme krížik, uzatvorte bavlnenou látkou alebo gázou...necháme odpočívať napr. na kuch.linke.
50g vody
Všetko spolu zmiešame, vložíme do čistého pohára (pri umývaní nepoužijeme žiaden čistiaci prostriedok,iba horúcu vodu) , narežieme krížik, uzatvorte bavlnenou látkou alebo gázou...necháme odpočívať napr. na kuch.linke.
100g kvásku ( ostatný vyhodiť,alebo použiť do cesta)
100g múky50g vody
Všetko spolu zmiešame, vložíme do čistého pohára (pri umývaní nepoužijeme žiaden čistiaci prostriedok,iba horúcu vodu) , narežieme krížik, uzatvorte bavlnenou látkou alebo gázou...necháme odpočívať napr. na kuch.linke.
100g kvásku ( ostatný vyhodiť,alebo použiť do cesta)
100g múky50g vody
Všetko spolu zmiešame, vložíme do čistého pohára (pri umývaní nepoužijeme žiaden čistiaci prostriedok,iba horúcu vodu) , narežieme krížik, uzatvorte bavlnenou látkou alebo gázou...necháme odpočívať napr. na kuch.linke.
Od tohto dňa budeme kvások krmiť dva krát ,RÁNO a VEČER...
100g kvásku ( ostatný vyhodiť,alebo použiť do cesta)
100g múky50g vody
Všetko spolu zmiešame, vložíme do čistého pohára , narežieme krížik, uzatvorte bavlnenou látkou alebo gázou...necháme odpočívať napr. na kuch.linke.
Kŕmime dva krát RÁNO a VEČER:
100g kvásku ( ostatný vyhodiť,alebo použiť do cesta)
100g múky50g vody
Všetko spolu zmiešame, vložíme do čistého pohára (pri umývaní nepoužijeme žiaden čistiaci prostriedok,iba horúcu vodu) , narežieme krížik, uzatvorte bavlnenou látkou alebo gázou...necháme odpočívať napr. na kuch.linke. V tejto fáze by nám mal kvások zdvojnásobiť objem za 4 hodiny od nakŕmenia...
kvások nakŕmime :
100g kvásku ( ostatný vyhodiť,alebo použiť do cesta)100g múky
50g vody
Všetko spolu zmiešame, vložíme do čistého pohára , narežieme krížik, uzatvorte bavlnenou látkou alebo gázou...necháme odpočívať napr. na kuch.linke 4 hodiny, aby zdvojnásobil objem. Bavlnenú látku vymeníme za pevný uzáver -viečko, nádobu uzavreme a dáme do chladničky (4-8 stupňov). Teraz máme už kvások vhodný na pečenie...pokiaľ nebudeme z kvásku piecť, tak ho musíme každých 5-6 dní nakŕmiť...
Ked chceme piecť, tak deň vopred odoberieme do misky z materinského kvásku 100g kvásku, pridám 50 g vody, 100g múky, poriadne vypracujeme kvások a zavriem a na kuchynskej linke nechám kysnúť kým zdvojnásobý objem. Zo zostatku ktorý nám zostal v pohári,si zoberieme 100g a nakrmíme ako obyčajne 50 g vody a 100 g múky, necháme podkysnúť asi 4 hod na kuch.linke a dáme do chladničky. (zvyšok 50g vyhodíme alebo primiešame do cesta).Znovu budeme mať v chladničke 250g materského kvásku na ďalšie pečenie...tento postup stále opakujeme... Keď nebude kvások pracovať ako má, tak ho môžeme ozdraviť pridaním 25 g medu. Ak by sme nepiekli často, tak treba kvások každých 10 dní nakrmiť...
zdroj...net,odborná literatúra , web
7 komentárov:
Dobrý den a ten kvásek když nakrmime dáme do lednice smíchaný a nebo zase děláme kuličku??děkuji
Keď už máme kvások hotový (po 9 dňoch) tak Po nakŕmení urobíme gulicku dáme do pohára uzavrieme a necháme 3-4hodiny na teple a potom dáme do chladničky kde nám vydrží 7dní bez kŕmenia ..
Dobry den. Kvaskujem uz dlhsiu dobu a aj ked som s raznym kvaskom spokojny a pouzivam ho na pecenie chleba aj vsetkeho ostatneho, vratane sladkeho, rad by som vyskusal nieco nove. Niesom na fb ani v ziadnej "skupine", ale teraz som sa dostal k LM kvasku a vasemu postupu, ako si ho vyrobit. Vo svojom prvom postupe ste pouzili aj med a vyroba trvala celkovo dlhsie, ako pri tomto 10 dnovom. Su pri peceni z tohto druheho kvasku nejake citelne rozdiely? Chystam sa vy robit si LM kvasok a rad by som ten "naj". :-)
Med v prvom postupe ma urcite svoje opodstatnenie, no v tomto druhom postupe ho neuvadzate. Je to len pre skratenie celeho procesu alebo to ma aj iny dovod? Vopred dakujem za odpoved.
Med sa pridáva ako štartér ale v tomto recepte nebol .. Recept mam preložený z talianskej stránky od pekara. Odporúčam vám k príprave tento, lebo je časovo menej náročný a rozdiel v nich nieje žiadny Veľmi bude záležať od aktivity kvásku po 10 dňoch .. Pokiaľ bude pracovať slabo tak sa kvások ešte prikrmuje ďalej pár dní... Pri príprave LM sa snažte dodržiavať teplotu .. Ak budete potrebovať poradiť kľudne napíšte ..
Dobry den Janka. Som prave v tretom dni pripravy LM kvasku. Ale take uzasne bubliny ako vy ani zdaleka nemam. Kvasok som trpezlivo dnes dokrmila. Mam trpezlivo cakat a dokrmovat? Zosilnie? Alebo mu mam nejako pomoct? Teplota prostredia je okolo 23-24 stupnov celzia. Dakujem za vas cas a radu. Aj za postup. :) mam skusenosti len s raznym kvaskom. :)
Ďakujem, super!
dobrý deň,
kvások LM som založila včera, do rána som na ňom nič nepostrehla, žiadnu výraznú zmenu, v byte mám okolo 22 C.
Ďakujem
Zverejnenie komentára