štvrtok 14. februára 2019

Parené buchty z Lievito madre



150 g nakŕmeného LM (predcesto)
500g polohrubej múky
320g mlieka
2pl kryštálového cukru
štipka soli
1 vajce
trošku nastrúhanej citron. kôry

Večer si všetky suroviny spolu premiesime a necháme do rána kysnúť v chladničke.
Ráno cesto premiesime a necháme na kuch.linke ešte kysnúť asi 1,5 hod.  Potom si cesto na doske prstami roztiahneme na obdľžnik s hrúbkou asi 1 cm a rozkrájame na 12 štvorcov.  Naplníme lekvárom alebo tvarohom a vytvarujeme buchty, ktoré necháme kysnúť pokiaľ nezdvojnásobia objem...u mňa to bolo   2 hod...Buchty som parila 8 min...


13 komentárov:

Unknown povedal(a)...

Recept odskúšaný a veľmi dobrý!:) Dakujeme

Anonymný povedal(a)...

Podarilo sa, aj ked osobne nemam dobre skusenosti s chladnickovym kysnutim mliecnych ciest a druhy krat to skusim bez. Cesto sa zdvihlo az na plechu, ked sa konecne trochu zohrialo :) Inak krehke a fakt dobre. Sofi

Unknown povedal(a)...

Výborné buchty. Už len podľa tohoto receptu budem robiť :)

Anonymný povedal(a)...

Stačí ak máte priveľmi chladno (pod 5 stupňov) alebo ste cesto dali na najnižšiu (teda najchladnejšiu) poličku v chladničke a proces kvasenia sa úplne zastavil. Chladničkové kvasenie je vynikajúce, len si to treba odskúšať a správe urobiť :)

17miruska17 povedal(a)...

DOKONALE BUCHTY!!! Dakujem . Vyskusala som uz asi 6 receptov, no ukladam si az tieto. Fakt dokonale, dufam, ze sa vydaria taketo aj druhkrat .

Anonymný povedal(a)...

Dnes som robila buchty, boli chuťovo super. Ale keď som ich naparila a dvihla pokrievku, hneď sa scvrkli. Ale zaujímavé je že nie všetky. Neviete mi poradiť kde som urobila chybu? Dlho sa parili?

JanulaC povedal(a)...

Dobrý deň...môže to byť aj tým, ale mohlo to byť aj dlhším kysnutim...

Anonymný povedal(a)...

Veľmi mi nezdvojnasobili objem pri kysnuti, ale už bol čas na obed, všetci sme boli hladní. Tak som parila. Ale boli chutné. Syn mi povedal, že nie je dôležité ako vyzerajú ale ako chutia. Má 6 rokov, a niekedy povie také múdre vety, až ma to zarazí.

Unknown povedal(a)...

Dobrý deň, rada vyskúšam recept. Vyzerá veľmi dobre. Scvrknutie buchiet na povrchu môže byť aj hrúbkou cesta na povrchu. V mojich začiatkoch (s droždím) som mala tiež niektoré scvrknuté a niektoré krásne napuchnuté. Treba mať cesto na povrchu určite hrubšie, takže to vôbec nemusí byť chyba prekysnutia:)

Unknown povedal(a)...

Toto je fantastický recept. Ďakujem zaň😘 Už ani neviem koľkokrát som ich robila a vždy sú na 1*. Ja teda musím robiť aj z 2-3 dávok, lebo rozdávam rodine a aj zamrazujem - perfektné keď ideme na výlet - ráno vytiahnem z mraziaka a po návrate len zohrejem nad parou a sú ako čerstvé.

JanulaC povedal(a)...

Ďakujem...som rada, že sa daria. Pokiaľ bývali ešte dcéry s nami, tak som ich robila tiež často...pekný deň

Unknown povedal(a)...

Dakujem za super recept, buchty boli perfektne, velke, nadychane a makucne 😉😊

Anonymný povedal(a)...

Najlepší recept na parené buchty, už iný ani hľadať nebudem. Ďakujem.

Ražná tehlička z lievito madre

  Ražná tehlička z lievito madre Pri krmení LM som rozmýšlala, aký chlebík upečiem zo zostávajuceho kvásku (bolo mi ho ľuto vyhodiť)...väčši...