pondelok 18. februára 2019

Trhací bylinkový chlebík z lievito madre...



Predcesto:
60g polohrubej múky
60g lievito madre
30g voda

Ostatné suroviny:
400g pšeničnej hladkej múky
260g vody
30g oleja
1,5 čl soli
1,5 čl polievkovej zmesi (vyrába mäspoma, ale nemusí byť)

...na potretie:
70g masla rozpusteného
1čl pažítky
1čl medvedieho cesnaku
1čl oregana
1čl tymianu
3 nastrúhané strúčiky cesnaku
Všetko spolu zamiešame...

150g nastrúhaného tvrdého syra...napr.eidam

Predcesto a ostatné suroviny dobre vymiesime.  Cesto preložíme do naolejovanej misy a prekladáme 3xpo 30 min, potom ho necháme ešte 30 min.kysnúť...vykysnuté cesto preložíme na dosku a rozvalkáme na obdľžnik 50x30cm.  Potrieme bylinkovým maslom a posypeme syrom. Nakrájame pásy 5 ks asi 10cm široké, ktoré na seba poukladáme a tie nakrájame na šírku 10cm, 4kusy... do formy na srnčí chrbát dáme papier na pečenie a poukladáme nakrájané cesto...necháme kysnúť 3-4 hodiny (záleží od teploty v miestnosti, mne kyslo 3 hod.)
Pečieme 40 min pri teplote 180 stup...potom chlebík vyberieme z formy a 4-5 min pri teplote 220 stup.dopečieme do chrumkava iba na rošte...

Dobrú chuť...

Mne kysol vo forme na srnčí chrbát ale som piekla v rímskom hrnci...ten som dala zohriať do rúry na 25 min pri teplote 220 stup, potom som tam preložila nakysnutý chlebík a piekla pri teplote 180 stup.40 min, potom som ho vybrala na rošt a zapiekla 5 min pri teplote 220 stup.


3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Trhaci chlebik je vynikajuci :) Uz som ho robila v slanej aj v sladkej verzii so skoricou a vzdy zmizol ako svihnutim carovneho prutika :) Najblizsie ho budem robit z dvojitej davky... Gabika

JanulaC povedal(a)...

Som rada, že chutí... Aj nám, len nedávam syr...

Unknown povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.

Ražná tehlička z lievito madre

  Ražná tehlička z lievito madre Pri krmení LM som rozmýšlala, aký chlebík upečiem zo zostávajuceho kvásku (bolo mi ho ľuto vyhodiť)...väčši...