150g predcesto z lievito madre
približne 180g mlieko
400g hladkej múky 00
3pl cukru
50g roztopeného masla
1 vanilkový cukor
2 žľtka (bielka použijeme na potieranie)
citronová kôra
štipka soli
hrozienka,brusnice...
Všetky suroviny spolu dobre vymiesime a necháme prikryté kysnúť 4-5 hod. Cesto si preložíme na dosku, rozdelíme na 6 častí a zapletieme vianočku. Video som si požičala z netu...
Preložíme ju na plech s papierom na pečenie a zakryjeme. Kysne na kuch.linke 3-4 hod. Záleží od teploty v miestnosti.Pred pečením ju potrieme bielkami...
Pečieme 5 min na teplote 230 stupňov, potom teplotu znížime na 180 stup. a dopečieme do zlata...ja som ju piekla asi 35 min.
17 komentárov:
Dobrý deň,nemám veľké skúsenosti s Lievito madre a chcem sa Vás spýtať koľko Lievito madre koľko vody a múky potrebujem na predcesto?Ďakujem
Ja dávam 60g LM, 60g Poloh.muky a 30g vody.
Vyskúšala som a je výborná.👍
Dobrý deň, a to "predcesto" má kysnúť ako štartér? Alebo odoberiem 150h z LM, rovno zamiesim? Ďakujem za vysvetlenie.
Z materského lm si zoberiete 60g , pridáte 60g polohrubej múky a 30gvody...necháte v teple zdvojnásobiť objem...a môžeme piecť 😉😄
Ďakujem��
Dobrý večer. Keď nemám LM môžem urobiť predcesto aj z materského ražného? Ďakujem za vysvetlenie
Preco do tohto receptu staci rozkvas robit zo 60g LM a pri rozkoch a knedle ste mali 150g LM .. plus muka a voda. Objem dalsej muky a ingrediencii sa mi zda priblozne rovnaky. Mam pocit ze 60g LM mi akosi slabo kysne v ceste ma vianocku. Moc nenarastla. Je tam nejaky suvis?
teeeda, ale vysla paradna!!! jedine ze aom nezvladla prepletat podla navodu..iba improvizacia. inak chut aj tvar a nakysnutie pre mna velka spokojnost.
DObry deň , chcem sa spýtať skúšala som tento recep viackrát ale proste cesto mi nevykysne . Neviete co robím zle? Ďakujem
táto vianočka je neskutočná, už som ju urobila tri krát a vždy sa podarila, inú piecť ani nebudem, super recept
Roztopené maslo nesmie byť príliš teplé, nechať dlhšie nakysnúť aj cez noc a potom bude mäkká
Roztopené maslo nesmie byť príliš teplé, nechať dlhšie nakysnúť aj cez noc a potom bude mäkká
Vyšla pekne,iba som musela dať viac mlieka, podľa receptu bolo cesto príliš tuhé.
Janulka, dakujem za vyborny recept :), dlho som hladala nejaky co nebude prilis tukovy a presladeny. Skusala som Tvoj, vianocka vysla uzasne aj napriek tomu ze to bola moja vobec prva vianocka, celej rodine chutila.
Kedze som bola nutena nechat ju v noci "oddychovat", pridavam aj moju modifikaciu postupu, snad to niekomu pomoze ;)
Pouzila som uz hotove LM z chladnicky (prikrmene viac dni dozadu, nechane len 2hod v teple nastartovat a odlozene do chladnicky). Pred pripravou cesta som LM vopred vytiahla a nechala v teple aktivovat na zhruba 3-nasobny objem povodneho(u mna cca 10hod). Po vymieseni som cesto nechala este cca 2 hod v teple "rozbehnut" a uz viditelne zvacsene som cesto presunula na noc do chladu (cca 13.5°C), pretoze uz bolo vela hodin.
Druhy den rano bolo cesto uzasne nadychane a min 3x zvacsene. Vyborne sa s nim pracovalo. Zapletenu vianocku som nechala znovu zdvojnasobit objem v mierne teplej vypnutej rure. Potom som nahriala ruru a piekla 10 min v zavretom smaltovanom pekaci pri 220°teplovzduch a dalsich cca 20 min na 170° uz odkrytu ale aj s nadobou s horucou vodou na spodku v rure na vytvorenie pary. Ku koncu, ked uz bola pekne vyfarbena,som teplotu este znizila. Vianocka este aj v rure krasne narastla. Hned po vytiahnuti som ju este horucu posprejovala vodou a na mriezke nechala vychladnut. Nech sa dari, Miriam
Ďakujem Miriam za Vaše skúsenosti a som rada,ze sa vianocka vydarila...
..vyborny recept..a aj vianocka..dakujem..🙂
Zverejnenie komentára