sobota 29. decembra 2018

Príprava kvásku Lievito-Madre

Recept som našla na blogu pekarinky a to bola výzva...založila som ho 28.12.2018 a každý deň budem vkladať fotky kvásku...

Na jeho prípravu budeme potrebovať:



  •  pohár ...odporúčam 1 litrový a väčší
  •  polohrubá pšeničná, chlebová alebo ražná, špaldová celozrnná múka 
  • domáci med 
  • za studena lisovaný extra panenský olej
  • čistá voda 

                                1.deň  
200 g  múky ,100 g vlažnej vody, 20 g medu dáme do misy a vypracujeme tuhé, lepkavé cesto. Potom si cesto preložíme na dosku a poriadne prepracujeme, kým sa cesto nebude lepiť.Cesto si vytvarujeme do guľky,.  natrieme olivovým olejom,nastrihneme alebo narežeme nožnicami  krížik na povrchu cesta asi 2-3 cm hlboko. Dáme do pohára a zakryjeme. Nie na tesno, len jemne pritiahneme viečko. Necháme dva dni odpočívať na kuchynskej linke.


                         

   2. deň       
Kvások odpočíva na kuchynskej linke a pekne zväčšuje svoj objem...odporúčam väčší pohár (ja som použila 0,75 l a kvások chcel utiecť  😁  )



                         
  3.deň  

...takto krásne narástol po dvoch dňoch...

      
Z kvásku si odoberieme 100g, dáme ho do misy,pridáme 50g vody,100g múky a dobre vypracujeme cesto, znovu si vytvarujeme guľku, potrieme olejom, narežeme krížik a znovu vložíme do čistého pohára, jemne uzavrieme viečkom a znovu necháme odpočívať na kuch. linke.dva dni...


(zvyšok kvásku,čo nám zostal v pohári môžeme použiť do chlebíka,ktorý budeme v ten deň piecť...)

                           

4.deň       
 Kvások odpočíva na kuchynskej linke... :)


                             
                           
  5.deň  
      
Kvások je hladný, tak ho musíme nakŕmiť...

Z kvásku si odoberieme 100g, dáme ho do misy,pridáme 50g vody,100g múky a dobre vypracujeme cesto, znovu si vytvarujeme guľku, potrieme olejom, narežeme krížik a znovu vložíme do čistého pohára, ktorý uzavrieme viečkom a je zmena...pohár s kváskom dáme do CHLADNIČKY  ( môžeme ho nechať 1 hod podkysnúť na kuch.linke),v ktorej nesmie byť chladnejšie ako 6 stupňov. V chladničke bude oddychovať 4 dni...


                       
   6.deň 

   
 Kvások odpočíval v chladničke 24 hodín... Vidieť, že aj v chladničke pracuje...

                            
7. deň     
Kvások skontrolujeme, pohár NEOTVARAME :)
Znovu trošku narástol... 
  
                            
8.deň      
Kvások pomali kysne  :) 

                            
9.deň 

   
Znovu si z mladého kvásku  odoberieme 100g, dáme ho do misy,pridáme 50g vody,100g múky a dobre vypracujeme cesto, znovu si vytvarujeme guľku, potrieme olejom, narežeme krížik a  vložíme do čistého pohára, zavrieme viečkom
 a putuje do chladničky na 5 dní  … 

                          
10.deň   

  Skontrolujeme kvások,ale pohár  neotvárame.Po včerajšom nakŕmení krásne v chladničke narástol .. 

                          
11.deň 


     
Kvások pekne kysne...

                       
  12.deň   


 Kysne...v chladničke si pekne oddychuje... 

                          
13.deň  


    
... Trošku klesol  už bude hladný... 

                       
  14.deň


      
 Z kvásku si odoberieme 100g, dáme ho do misy,pridáme 50g vody,100g múky a dobre vypracujeme cesto, znovu si vytvarujeme guľku, potrieme olejom, narežeme krížik a znovu vložíme do čistého pohára, ktorý uzavrieme viečkom ...pohár s kváskom dáme do chladničky. V chladničke bude oddychovať 4 dni... 

                          
15.deň 


    
Veľmi rýchlo vykysol. 
                         

16.deň 
   
 Mladý kvások oddychuje v chladničke.

                       
17.deň


       
Mladý kvások oddychuje v chladničke. 

                       
18.deň     

Z kvásku si odoberieme 100g, dáme ho do misy,pridáme 50g vody,100g múky a dobre vypracujeme cesto, znovu si vytvarujeme guľku, ale už nenatrieme olejom ani nenarežeme krížik a iba  vložíme do čistého pohára, ktorý uzavrieme viečkom  a dáme do chladničky na 4 dni....ak chceme vidieť, ako kvások už pracuje, tak si môžeme pohár nechať na kuchynskej linke 6 hodín a až potom vložiť do chladničky...                   
                           

19.-20.-21.-22.deň
 


     
 Kvások iba kontrolujem...

                           
23.deň

Máme posledné krmenie kvásku... Z kvásku si odoberieme 100g, dáme ho do misy,pridáme 50g vody,100g múky a dobre vypracujeme cesto, znovu si vytvarujeme guľku, vložíme do pohára, uzavrieme a už necháme24 hodín na kuchynskej linke...objem kvásku by sa mal minimálne zdvojnásobiť...ak tak neurobí, tak dnešný deň zopakujte...      

Teraz je už kvások vhodný na pečenie...
 Vyberiem z pohára 150 g kvásku do cesta. Zostane nám v pohári 100 g kvásku, ktorý v miske prikrmíme 50 g vody a 100 g múky.  Dáme do čistého pohára, necháme na kuch. linke zdvojnásobiť objem a dáme do chladničky. To bude náš materský kvások, z ktorého si budeme odoberať na pečenie! 

 Ked chceme piecť, tak deň vopred odoberieme do misky z materinského kvásku 100g kvásku, pridám 50 g vody, 100g múky, poriadne vypracujeme kvások a zavriem a na kuchynskej linke nechám kysnúť kým zdvojnásobý objem. Zo zostatku ktorý nám zostal v pohári,si zoberieme 100g a nakrmíme ako obyčajne 50 g vody a 100 g múky, necháme podkysnúť asi 4 hod na kuch.linke a dáme do chladničky. (zvyšok 50g vyhodíme alebo primiešame do cesta).Znovu budeme mať v chladničke 250g materského kvásku na ďalšie pečenie...tento postup stále opakujeme... Keď nebude kvások pracovať ako má, tak ho môžeme ozdraviť pridaním 25 g medu. Ak by sme nepiekli často, tak treba kvások každých 10 dní nakrmiť...             



SLADKÝ KVÁSOK 
Príprava: 
100g kvásku , 50g vody, 100g múky a 25 g medu alebo cukru spolu dobre zmiešame v mise,zatvoríme a necháme na kuch.linke 24 hodín. Tento postup zopakujeme 2.deň a 3.deň .  Tretí deň už necháme kysnúť iba 12 hod . Teraz je už kvások vhodný na pečenie... na 500g múky sa odporúča použiť 200g sladkého kvásku.   Zvyšný kvások v pohári si nakrmime 50g vody,25g medu a 100g múky, necháme podkysnúť a dáme dochladničky...toto budeme mať materský sladký kvások... 


 Preklad z originál receptu na madre: TU 


   ...ak budete potrebovať radu a pomoc   na  FB  je super skupina....

36 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

super blog :-) dik :-)

JanulaC povedal(a)...

Ďakujem 😘

Eva povedal(a)...

Dobrý deň, dostala som kvások LM, učím sa s ním robiť. Na vašej stránke som našla výraz "predcesto". To je to isté ako rozkvas alebo štartér? To predcesto spracujem rukou na doske? A nechám kvasiť pri izbovej teplote?

JanulaC povedal(a)...

Áno, predcesto je rozkvas... Ja si ho spracujem v miske a potom dám do pohára, uzavriem a nechám na kuch.linke 4 - 5hod.a môžeme urobiť cesto 😉😀

Eva povedal(a)...

Ďakujem za odpoveď. Môžete mi napísať ako presne ho spracujete? Keď ho dávate do pohára, je polotekutý alebo tuhý?

JanulaC povedal(a)...

Napr. Keď potrebujete 150g predcesta, tak si dám do misky 60g kvásku LM a 30g vody a pomocou vidličky si to rozmiešam, potom primiešam 60g múky a rukou dobre vypracujem Vytvarujem guľku ktorú dám do pohára uzavriem a nechám na kuch.linke ..je to husté... Niektoré recepty majú pomer surovín taký že je predcesto riedke ..

Eva povedal(a)...

Ďakujem, už som v obraze.

Eva povedal(a)...

Zdravím Vás, robila som parené buchty podľa vášho receptu, škoda, že sa mi nedá poslať foto. Boli vynikajúce.

JanulaC povedal(a)...

Ďakujem, som rada že sa podarili ..

Unknown povedal(a)...

Dobrý, chcem sa spýtať, čítala som, že pečenie s LM, je menej zdravé ako z obyčajného kvasku, teda s kvaskom zdravšie, aby som sa presne vyjadrila, čo je na tom pravdy?

JanulaC povedal(a)...

Myslím si, že to nieje pravda . LM je kvások len tuhý ale prebieha v ňom také isté kvasenie, len má trošku iné podmienky .. Rozdiel je iba v múke ktorú použijeme na prípravu kvásku. Z celozrnnej je kvások zdravší tak ako aj chlebík z celozrnných múk...

Unknown povedal(a)...

dnes som skusala urobit LM podla tohto receptu,ale z 200g muky a 100g vody je cesto velmi riedke,gulka sa neda urobit.prosim poradte

JanulaC povedal(a)...

Z akej múky ste robila? Cestíčko by malo byť husté lebo je pomer surovín 2:1...nepomylili ste sa pri vážení ?

Unknown povedal(a)...

je to mozne,skusim znova,dakujem

Unknown povedal(a)...

dobry den,prosim vas,z akej muky je najlepsi LM na pecenie chleba,najviac spaldoveho?

JanulaC povedal(a)...

Ja mam LM z polohrubej múky a predcesto si robím z múky z ktorej pečiem chleba... Keď chcem špaldovy chlieb, tak si predcesto spravím so špaldovej múky...

Unknown povedal(a)...

dakujem velmi pekne

Unknown povedal(a)...

Ak velmi nezatazujem,poprosim nejake recepty

JanulaC povedal(a)...

https://janac-projekt365.blogspot.com/?m=1 tu na blogu mám pár receptov...

Anonymný povedal(a)...

Dobrý deň, založila som si LM, má len 5 dní, ale keď som ho vyskúšala, chuti kyslo. Je to v poriadku? Rastie krásne, len som zaskočena tou kyslostou. Ďakujem

JanulaC povedal(a)...

Áno, je to dobre ... Len pokračujte podľa receptu... Nech sa vydarí ..

Anonymný povedal(a)...

dobry vecer, mam 250gLM a na vianocku potrebujem 200g ako potom dokrmim tych 50g?dakujem

JanulaC povedal(a)...

LM sa dokrmuje vždy v pomerne 1:1:0,5...tak vo vašom prípade 50g LM :50g múky :25g vody... Necháme odpočívať v teple 4-6 hod a potom ho dáme do chladničky. Ak chceme mať v chladničke znovu 250g materského LM, tak postup zopakujeme ale použijeme 100g lm :100g múky :50g vody...

Unknown povedal(a)...

Dobrý večer, zostalo my po pečení v pohári len 70g LM, dnes som ho dokrmila 70g múky a 35g vody. Kedy ho môžem znovu dokrmit ak chcem mať zase základ tých 100g?

JanulaC povedal(a)...

Ja si ho prikrmim na druhý deň... Minimalne po 12 hodinách...

Unknown povedal(a)...

Dobrý deň, v kvaskovani s LM som začiatočník. Dnes som dokrmila vyhladovany kvások, ale nepiekla som, takže mám teraz v chladničke väčšie množstvo LM asi 700g lenže to je zbytocne vela. Môžem si teraz z neho len odoberať napríklad každý deň bez toho aby som ho kŕmila,tak že si napríklad v pondelok odoberiem 200g, v utorok 200g ...... a potom až ten zvyšok dokrmit aby mi zase na ďalšie pečenie ostalo už iba tých 250g? A ešte ako zistím ,kedy treba robiť rozkvas A kedy nie. Po koľkých hodinách od kŕmenie môžem kvások použiť na pečenie? Vďaka

JanulaC povedal(a)...

Odporúčam prikrmovat iba 100g lm.. Zvyšok vyhodiť alebo použiť napr.do nejakeho múčne ho jedla .. Ja som dala napr.do zemiakových placiek, alebo do palaciniek... Môžete si z neho odobrať a použiť na prípravu predcesta alebo pridať do cesta . Rozkvas - predcesto si robíte podľa receptu .. Vždy je tam napísané či sa dáva nakrmene LM (čiže predcesto) alebo iba hladné LM . Predcesto je aktívne asi po 3-4hod. Záleží od teploty v miestnosti...

Unknown povedal(a)...

Zdravim. Uz druhykrat sa pokusam zalozit Lievito Madre. Super narastol, takmer vysiel z pohara ale ked ho dam do chladnicky, je tam uz stvrty den, nic sa nedeje, nenarastie ani milimeter. Mam nastavenu teplotu 8 stupnov, ale mozno chladi aj na menej.

JanulaC povedal(a)...

Kľudne pokračujte podľa receptu... Aj ten kľud v chladničke má svoje opodstatnenie... Po nakŕmení ho nechajte asi 2hodiny na kuch.linke a potom ho dajte do chladničky...

Unknown povedal(a)...

Dakujem. Vyskusam.

Unknown povedal(a)...

Dobrý deň keď si chcem ozdraviť LM kvások aký je postup kvások mám prerobený z RK na LM

Anonymný povedal(a)...

Dobrý deň, do sladkého kvásku pri dokrmovaní sa stále pridáva med?


Mária

JanulaC povedal(a)...

Dobrý deň, pokiaľ chcete mať sladký kvások,tak med sa pridáva pri každom kŕmení....

Anonymný povedal(a)...

Dobrý deň, kvások LM som si založila ešte 1.4. 2020, najprv celkom narástol, potom klesol, dvakraát som dokrmila, rastie, ale akoby iba vnutri, na vrchu sa urobila taka ako keby rovna vrstrva bez bublieniek, nizsie bublinky sú. včera som ho opat dokrmila, má to vyznam pokracovať????????????? ďakuje za každú radu.

Anonym povedal(a)...

Dobry den chcem sa spýtať ked som ho na 5ty deň dala do chladnicky a tam akoby prestal rast co mi poradite?

dinhdiepphuongtrinh povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

Ražná tehlička z lievito madre

  Ražná tehlička z lievito madre Pri krmení LM som rozmýšlala, aký chlebík upečiem zo zostávajuceho kvásku (bolo mi ho ľuto vyhodiť)...väčši...