Rozkvasíme si kvások:
1 PL kvásku (v mojom prípade ražný)
160 g vody
140 g pšeničnej múky t650
Dobre rozmiešame a necháme kysnúť 10-12 hod. (keď je v miestnosti teplo, tak čas sa môže aj skrátiť)
Ostatné suroviny:
400 g hladkej múky T650
asi 230g vody
1,5 čl soli
1čl rasce
Všetko spolu dobre vymiesime 10 min (pokiaľ máme kuch. robota, tak ho určite použite :-) ). Cesto preložíme do naolejovanej misky a necháme 30 min odpočívať. Potom cesto v miske poprekladáme a necháme odpočívať 30 min...toto opakujeme 3-krát.
Po poslednom prekladaní, necháme cesto ešte 30 min odpočívať a potom vytvarujeme bochník, ktorý dáme kysnúť do ošatky po dobu 2-3 hod.(napr. v kuchyni na kuch. linke :-))
Alebo kysnutie v chladničke:
Po vymiesení, prekladaní a vytvarovaní bochníka, ktorý dáme do ošatky, necháme ošatku s cestom na kuch. linke (zakrytú pod foliou) kysnúť 1 hod. Potom preložíme do chladničky a necháme kysnúť min. 6 hod.
Táto metóda sa hodí, keď chodíme do práce a časovo nám to nevyhovuje :-) Mne sa veľmi osvedčila a chlebíky sa mi začali dariť... :-)
Dáme si ohriať rúru na 240 stupňov, spolu aj s plechom , na ktorom budeme chlebík piecť. Na dno rúry dáme vodu v hrnčeku, aby sa nám zároveň zaparila rúra. Po vykysnutí vyklopíme chlebík na plech a pečieme 10 min pri teplote 230 stupňov. Potom vyberieme hrnček s vodou a teplotu znížime na 170 stupňov a ďalej pečieme 30 min. Chlebík krájame až po vychladnutí....
Tento chlebík som piekla v hlinenom rímskom hrnci, bez zápary... do studenej rúry vložime rímsky hrniec a rúru zapneme na 240 stup...necháme vyhriať 30 min. Do horúceho hrnca vložime vykysnutý chlebík, hrniec zavrieme a pečieme 30 min pri 240 stup. Potom chlebík odokryjeme a dopečieme pri 180 stup. asi 10 min....upečený chlebík necháme vychladnúť...
Dobrú chuť...
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára