utorok 4. decembra 2018

Pšeničny chlebík...





Rozkvasíme si kvások:   
1 PL kvásku (v mojom prípade ražný)  
160 g vody   
140 g pšeničnej múky t650

  Dobre rozmiešame a necháme kysnúť 10-12 hod. (keď je v miestnosti teplo, tak čas sa môže aj skrátiť)

   Ostatné suroviny: 
 400 g hladkej múky T650  
 asi 230g vody 
 1,5 čl soli   
1čl rasce 


 Všetko spolu dobre vymiesime 10 min (pokiaľ máme kuch. robota, tak ho určite použite :-)  ). Cesto preložíme do naolejovanej misky a necháme 30 min odpočívať. Potom cesto v miske poprekladáme a necháme odpočívať 30 min...toto opakujeme 3-krát. 
Po poslednom prekladaní, necháme cesto ešte 30 min odpočívať a potom vytvarujeme  bochník,   ktorý dáme kysnúť do ošatky po dobu 2-3 hod.(napr. v kuchyni na kuch. linke :-))   

Alebo kysnutie v chladničke: 
 Po vymiesení, prekladaní a vytvarovaní bochníka, ktorý dáme do ošatky, necháme ošatku s cestom na kuch. linke (zakrytú pod foliou) kysnúť 1 hod. Potom preložíme do chladničky a necháme kysnúť min. 6 hod.  
Táto metóda sa hodí, keď chodíme do práce a časovo nám to nevyhovuje :-) Mne sa veľmi osvedčila a chlebíky sa mi začali dariť... :-)  

Dáme si ohriať rúru na 240 stupňov, spolu aj s plechom , na ktorom budeme chlebík piecť. Na dno rúry dáme vodu v hrnčeku, aby sa nám zároveň zaparila rúra. Po vykysnutí vyklopíme chlebík na plech a pečieme 10 min pri teplote 230 stupňov. Potom vyberieme hrnček s vodou a teplotu znížime na 170 stupňov a ďalej pečieme 30 min.  Chlebík krájame až po vychladnutí.... 


Tento chlebík som piekla v hlinenom rímskom hrnci, bez zápary... do studenej rúry vložime rímsky hrniec a rúru zapneme na 240 stup...necháme vyhriať 30 min. Do horúceho hrnca vložime vykysnutý chlebík, hrniec zavrieme a pečieme 30 min pri 240 stup. Potom chlebík odokryjeme a dopečieme pri 180 stup. asi 10 min....upečený chlebík necháme vychladnúť...                                           

 Dobrú chuť...


Žiadne komentáre:

Ražná tehlička z lievito madre

  Ražná tehlička z lievito madre Pri krmení LM som rozmýšlala, aký chlebík upečiem zo zostávajuceho kvásku (bolo mi ho ľuto vyhodiť)...väčši...