štvrtok 24. januára 2019

Lievito madre v akcii...pšenično-ražný chlieb...




Predcesto:
100g LM kvásku (ja mám z polohrubej múky)
100g polohrubej pšen.môky
50g vody

Cesto:
300g hladkej pšen.múky 00
300g hladkej pšen.múky T650
50g ražnej múky chlebovej
400g vody
1 surový nastrúhaný zemiak
2,5čl soli
2čl rasce


Predcesto dobre vymiesime s ostatnými surovinami...cesto preložime do naolejovanéj misky, uzavrieme a necháme 30min kysnúť, potom cesto poprekladáme a znovu dáme do misky a necháme kysnúť 30min...prekladanie opakujeme tri krát. 


(video je z netu od jednej pekarinky)


 Po poslednom prekladaní a kysnutí, vytvarujeme bochník, ktorý dáme kysnúť do ošatky asi na 2 hod.  Čas si treba odsledovať, lebo záleží od teploty v miestnosti...
Pečieme 10 min pri teplote 240 stup. so záparou a 35 min pri 190 stup.bez zápary.

Ja pečiem v rímskom hrnci 45min /240 stup.  Spôsob pečenia TU 

13 komentárov:

Rain07 povedal(a)...

Ako dlho mam prosím nechať kvasit rozkvas? Ďakujem

JanulaC povedal(a)...

Ja nechávam 3-4 hodiny... Alebo kým nezdvojnasobi objem...

Unknown povedal(a)...

Piekla som podľa vášho receptu a je úžasný 👍.

Unknown povedal(a)...

Chlebik je skvelý, dakujem za recept 🙏🙏🙏😍

Anonymný povedal(a)...

Fantastický recept. Zatiaľ tretí typ chlebíka, ktory som robila a musím uznať, že vedie na plnej čiare!Polka padla u svokry, druhá u mamy. Zostala mi len prázdna misa na umytie.👍👍😂😂😋😋🥰🥰

Unknown povedal(a)...

Ked budem piect chlebik v janskej mise mam ho mat cely cas zakryty.

Unknown povedal(a)...

Recept vyzerá úžasne😍 prosím Vás, ak nechám cesto v ošatke kysnúť v chladničke 6 hodin (na celú noc) neprekysne mi?

Anonymný povedal(a)...

A to predcesto ked zdvojnasobi objem, cele zmiesat s cestom prosim?

Anonymný povedal(a)...

Chlebík výborný, vyšiel na 1* - krásne sa s cestom pracuje, kysne skvele a upečie sa krásny chlebík, ako balónik. Chutí celej rodinke.

JanulaC povedal(a)...

...som rada,že sa vydaril...

Ľubica povedal(a)...

Piekla som, je to výborný chlebík

Unknown povedal(a)...

Peču s kváskem chvíli a toto je první chlebík, který se mi konečně povedl 🙂🙃 Je výborný. Chystám se vyzkoušet i další vaše recepty na chleba s kváskem Lievito madre.

JanulaC povedal(a)...

Teším sa...

Ražná tehlička z lievito madre

  Ražná tehlička z lievito madre Pri krmení LM som rozmýšlala, aký chlebík upečiem zo zostávajuceho kvásku (bolo mi ho ľuto vyhodiť)...väčši...