utorok 29. januára 2019

Rohlíky z Lievito madre kvásku


Predcesto:

100g Lievito madre
100g polohrubej pšeničnej múky
50g vody
Dobre spolu vymiesime , dáme do pohára, narežeme krížik a necháme vykvasiť 6-9 hod...


Cesto:
400g pšen.hladkej múky 00
100g pšen.polohrubej múky
3pl roztopeného masla
1,5čl soli
1čl medu
280g mlieka


Všetky suroviny spolu dobre vymiesime a necháme odpočívať...každých 30 min, 3krát, cesto prekladáme.  Po poslednom prekladaní necháme cesto ešte 30min kysnúť.  Potom si cesto rozdelíme na 13-15 kuskov, vytvarujeme bochníčky , ktoré necháme 15 min podkysnúť pod fóliou...
Vytvarujeme rohlíky, dáme na plech a necháme vykysnúť prikryté asi 4 hod. kým nezdvojnásobia objem...Pečieme so záparou pri 240stup. 15 min...

35 komentárov:

Unknown povedal(a)...

Najchutnejšie, najjemnejšie rožteky.... zo všetkých doteraz vyskúšaných receptov na rožky.Ďakujeme!

JanulaC povedal(a)...

Ďakujem aj ja...

Anonymný povedal(a)...

Peciete vo vyhriatej trube? A pouzivate ventilator? Dakujem��

JanulaC povedal(a)...

Áno vyhriatej a bez ventilátora, horný a dolný ohrev...

Anonymný povedal(a)...

Dakujem velmi pekne��

Unknown povedal(a)...

Mozem sa opytat keby som nahradila muku spaldovou aspon cast dalo by sa? Dakujem :) vyskusam tento tyzden :)

Unknown povedal(a)...

Pekný deň prajem. Mám otázočku. Cesto na rožky z LM má byť také trocha tuhšie,alebo také voľnejšie. Prešla som na Lm, lebo z kvásku sa mi nedarilo,a chlebík a vianočka z vašich receptov vyšli na 1*. Manžel mi povedal že konečne aj mne vyšiel ten dlho ospevovaný ,,balón,,😀 Tak teraz sa pasujem s rožkami. Vopred ďakujem za radu.

JanulaC povedal(a)...

Samozrejme môžete, aj čisto špaldove rožky sú super ..

JanulaC povedal(a)...

Trošku voľnejšie, nie moc tuhé... Nech sa podaria...

Unknown povedal(a)...

Ďakujem za odpoveď

Anonymný povedal(a)...

Prosím plech s vodou dávate hneď, alebo až keď vkladáte plech s rohlíkmi? Ďakujem

JanulaC povedal(a)...

Zároveň s plechom s rohlikmi...

Unknown povedal(a)...

Prosim Vas, rozteky aj pred alebo po peceni potierate, ak ano, čím? Dakujem vopred😉

JanulaC povedal(a)...

Nepotieram ich ničím, nieje treba... 😉😀

Unknown povedal(a)...

Dakujem Vam, idem na to😉

Unknown povedal(a)...

Predcesto nechať kvasiť vo fľaši s položeným viečkom na vrchu na kuchynskej linke?

JanulaC povedal(a)...

Já pohár uzatváram... Utiahnem viečko...

Unknown povedal(a)...

To predcesta 250 g. Dávate všetko do cesta? Nebude to cesto príliš tuhé na toľko múky a len tak málo mlieka? Ďakujem za odpoveď Gabriela.

Unknown povedal(a)...

Piekla som podľa vášho receptu kakaový závin a vianočku boli super zjedli sa rýchlo len tým rožok sa mi nedarí preto chcem skúsiť vás recept . Teplé dobre ale po vychladnutí ťažké a trocha viac kyslé. Recept na rožky nebol vás. Robím z levito jadre. Ďakujem.

JanulaC povedal(a)...

Predcesto sa použije všetko... Cesto je trošku tuhšie, ale po nakysnuti sa s ním veľmi dobre pracuje...

JanulaC povedal(a)...

Ďakujem... Skúste tento recept... Mne sa vždy podarili....

Anonymný povedal(a)...

Rok bude čo kvaskujem, ale takéto výborné, ľahké, jemnučké rožky sa mi nepodarilo upiecť. Treba vyskúšať, sú vynikajúce. Ďakujem za recept.

Unknown povedal(a)...

Koľko sa správi ks rožkov?

Unknown povedal(a)...

Treba dať mlieko,?
Mohla by byť voda?🤔

JanulaC povedal(a)...

Kľudne môžete dať vodu, ak nemáte mlieko...

Unknown povedal(a)...

Dobrý deň prajem. Prosim ako dlho má cesto po vymieseni všetkých surovín odpočívať? Alebo to odpocivanie sa rozumie tých 3 x 30 minút? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Pepitka povedal(a)...

Prosim Vas kolko RK miesto LM? Dakujem

Unknown povedal(a)...

Dobrý večer, prosím vás môžem večer zamiešať cesto a nechať cez noc v chladničke a ráno stočiť,nechať dokvasit a piecť?? Ďakujem za odpoveď Janka

Bambulka povedal(a)...

Dobry deň.Ja som včera tak piekla 15min.so zaparou po celý čas bez ventilatora.
Zo spodu boli bledé �� Akoby malo prepečené.Inak boli krasne.
Vy ich po celý čas pečenia tiež takto teda pečiete?
Ďakujem ��

Unknown povedal(a)...

Dobrý deň. Piekla som presne podľa receptu, rožky sú pekné,vydarili sa,no majú kyslú chuť. Prečo? Kde som urobila chybu? Ďakujem za radu ako sa vyhnúť tejto chybe.

Natália povedal(a)...

Tak to sú že bomba rožky! neskutočne makkucke a chutné. Ďakujem za recept

Anonymný povedal(a)...

Skvělé rohlíky,peču opakovaně.Děkuji za recept.

Anonymný povedal(a)...

Dobrý ako dlho cc akysne cesto po vymieseni

Anonymný povedal(a)...

Výborný recept, rohliky makkucke vnútri, ďakujem ��

Melinda povedal(a)...

Dobry den, prosim vas skusili ste ich uz zamrazit? Chcela by som ich napiect viac.... Dakujem za odpoved

Ražná tehlička z lievito madre

  Ražná tehlička z lievito madre Pri krmení LM som rozmýšlala, aký chlebík upečiem zo zostávajuceho kvásku (bolo mi ho ľuto vyhodiť)...väčši...