utorok 19. februára 2019

Pšeničný biely chlieb z lievito madre...

Fotka Jany Čulákovej.


Predcesto:
60g lievito madre
60g polohrubej múky
30g vody

Ostatné suroviny:
450g pšeničnej hladkej múky 00
270g vody
1čl rasce
1,5čl soli
1 nastrúhaný zemiak (nemusí byť) alebo môžeme pridať bylinky, sezam,ľan,slnečnicu...podľa ľubovôle...

Predcesto dobre vymiesime s ostatnými surovinami...cesto preložime do naolejovanéj misky, uzavrieme a necháme 30min kysnúť, potom cesto poprekladáme a znovu dáme do misky a necháme kysnúť 30min...prekladanie opakujeme tri krát.  Po poslednom prekladaní necháme cesto kysnúť 30 min.



(video je pekarinky...)

Po poslednom prekladaní a kysnutí, vytvarujeme bochník, ktorý dáme kysnúť do ošatky asi na 2 hod.  Čas si treba odsledovať, lebo záleží od teploty v miestnosti... Pečieme 10 min pri teplote 240 stup. so záparou a 35 min pri 190 stup.bez zápary. 


Na pečenie môžeme použiť jenskú misu, liatinový hrniec alebo pekáč...odporúčam, aby mala nádoba vrchnák...



9 komentárov:

Unknown povedal(a)...

a ako robíte záparu, keď je chlieb v nádobe s vrchnákom?!

JanulaC povedal(a)...

Vtedy sa pečie bez zapary... 😉

Unknown povedal(a)...

Mňa strašne zaujíma či môže cesto z levita madre kysnúť v chladničke

JanulaC povedal(a)...

Kľudne môžete dať aj kysnúť do chladničky... Ja dávam kysnúť už stoceny chlebík v ošatke... Väčšinou na noc a ráno ho nechám ešte asi 1hod podkysnúť a zohriať a potom pečiem...

Unknown povedal(a)...

dobrý deň vodu teplú alebo studenú ?dakujem

JanulaC povedal(a)...

Vodu studenú..

Anonymný povedal(a)...

dobry den, ako dlho kysne v chladnicke?
Dakujem.

Unknown povedal(a)...

Dobry vecer ako dlho ma kysnut predcesto? Dakujem

Unknown povedal(a)...

Zkoušeli jste někdo tento recept z hladké špaldové?

Ražná tehlička z lievito madre

  Ražná tehlička z lievito madre Pri krmení LM som rozmýšlala, aký chlebík upečiem zo zostávajuceho kvásku (bolo mi ho ľuto vyhodiť)...väčši...