Predcesto:
60g lievito madre
60g polohrubej múky
30g vody
Ostatné suroviny:
450g pšeničnej hladkej múky 00
270g vody
1čl rasce
1,5čl soli
1 nastrúhaný zemiak (nemusí byť) alebo môžeme pridať bylinky, sezam,ľan,slnečnicu...podľa ľubovôle...
Predcesto dobre vymiesime s ostatnými surovinami...cesto preložime do naolejovanéj misky, uzavrieme a necháme 30min kysnúť, potom cesto poprekladáme a znovu dáme do misky a necháme kysnúť 30min...prekladanie opakujeme tri krát. Po poslednom prekladaní necháme cesto kysnúť 30 min.
(video je pekarinky...)
Po poslednom prekladaní a kysnutí, vytvarujeme bochník, ktorý dáme kysnúť do ošatky asi na 2 hod. Čas si treba odsledovať, lebo záleží od teploty v miestnosti... Pečieme 10 min pri teplote 240 stup. so záparou a 35 min pri 190 stup.bez zápary.
Ja pečiem v rímskom hrnci 45min /240 stup.
http://janac-projekt365.blogspot.com/2018/12/pecenie-chleba-v-rimskom-hrnci.html
http://janac-projekt365.blogspot.com/2018/12/pecenie-chleba-v-rimskom-hrnci.html
Na pečenie môžeme použiť jenskú misu, liatinový hrniec alebo pekáč...odporúčam, aby mala nádoba vrchnák...
9 komentárov:
a ako robíte záparu, keď je chlieb v nádobe s vrchnákom?!
Vtedy sa pečie bez zapary... 😉
Mňa strašne zaujíma či môže cesto z levita madre kysnúť v chladničke
Kľudne môžete dať aj kysnúť do chladničky... Ja dávam kysnúť už stoceny chlebík v ošatke... Väčšinou na noc a ráno ho nechám ešte asi 1hod podkysnúť a zohriať a potom pečiem...
dobrý deň vodu teplú alebo studenú ?dakujem
Vodu studenú..
dobry den, ako dlho kysne v chladnicke?
Dakujem.
Dobry vecer ako dlho ma kysnut predcesto? Dakujem
Zkoušeli jste někdo tento recept z hladké špaldové?
Zverejnenie komentára