Recept:
- 720 g hladkej múky 00
- 80 g ražnej-vyráškovej múky
- 80 g uvarených zemiakov
- 480 g vody
- 1 a 3/4 čl droždia
- 15 g soli
- rasca, fenikel, aníz
Postup: Suroviny spracujeme v miske, alebo v domácej pekárni a necháme asi 1 hod kysnúť.
1.spôsob pečenia v rímskom hrnci:... cesto prenesieme na pomúčenú utierku alebo vložíme do múkou vysypanej chlebovej ošatky. Miesto múky môžeme použiť kukuričnú krupicu či múku, otruby, pražené sezamové semienka alebo ľanové semienka. Necháme prikryté podkysnúť 2 hodiny.
Poslednú polhodinu kysnutia si zapneme trúbu na maximum (250 °C) a vložíme do nej rímsky hrniec aj s vrchnákom (nenamáčame ho vopred). Zahrievame 30 minút. Potom nádobu vyberieme, do horúcej nádoby vložíme cesto posypanou časťou nahor (môžeme podsypať trochou múky, aby sa neprilepilo k nádobe), zakryjeme vrchnákom a pri maximálnej teplote pečieme 30 minút. Po uplynutí doby znížime teplotu na 230 °C, vrchnák dáme dolu a nezakryté pečieme ďalších 15 minút. 2.spôsob pečenia v rímskom hrnci/ktorý používam ja/: Rímsky hrniec namočíme celý do studenej vody na 30 min. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku avytvarujeme bochník, ktorý dáme do rímskeho hrnca... uzavrieme a vložíme do studenej rúry. Nastavíme 210 stup. a pečieme 1 1/2 hod. Počas zahrievania rúry nám chlebík v hrnci pekne ešte nakysne 15 min. pred koncom pečenia hrniec odokryjeme, aby sme mali chrumkavú kôrku.
1 komentár:
Dobrý deň, zapáčil sa nám Váš recept na pečenie chleba v rímskom hrnci, radi by sme s Vami nadviazali spoluprácu, prosím napíšte nám na adresu: info@rimskyhrniec.sk Ďakujeme!
Zverejnenie komentára